Doğu Anadolu Sanayici Ve İşadamları Derneği (DOSİAD)’nin 15 Eylül 2023’te yaptığı, ‘Erzurum’un tescilli coğrafi ürünlerinin AB tescili için girişim başlatılması’ çağrısı gerçek oluyor. ETB’nin üç ürün kapsamında AB tescili için başlattığı girişim DOSİAD’dan destek buluyor.
DOSİAD’IN ÖNCELİKLERİ
DOSİAD Erzurum başta olarak Doğu Anadolu Bölgesindeki illerin sosyo ekonomik kalkınması, bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesi, bölge illerinde refah artışı ve kaliteli yaşam kaydında vizyon arayış ve paylaşımlarını sürdürüyor.
ERZURUM ODAKLI VİZYON ARAYIŞLARI
DOSİAD, Erzurum odağında iktisadi verileri Sanayici ve İş İnsanları bazında paylaşarak, sosyo ekonomik alanda ilin güncele ulaşması, aktüel iktisadi gelişmeler ekseninde konum alması ve atılım yapmasını öngörüyor.
MARKALAŞMA VE DOSİAD
DOSİAD’ın öncelikleri arasında Erzurum merkezli markalaşma vurgusu bulunuyor. DOSİAD, gerek iller ve gerekse de ilçeler düzeyinde ekonomi verilerini aktararak, pozitif bir rekabet oluşması ve illerin markalaşmada yarışmasını amaçlıyor.
TARİHİ ÇAĞRI
Bu kayıtta, 15 Eylül 2023’te çağrı yapan DOSİAD Erzurum kaydında coğrafi ürünlerin AB tescili alması için girişim çağrısı yapmış, ilin kış turizm ve sporlarında olduğu gibi otantik yerli ürünlerinin küresel çapta değerlendirilmesi gerektiğini bildirmişti.
ERZURUM İÇİN AB VAKTİ
DOSİAD 15 Eylül 2023’te ‘Erzurum için AB vakti’ başlığıyla çağrı yapmıştı. DOSİAD’ın çağrısı haber bültenlerinde şöyle kaydedilmişti:
“DOSİAD: ‘Erzurum için AB vakti’
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği(DOSİAD)’nce yapılan açıklamada Coğrafi işaret kaydında Erzurum’un bölgede öne çıktığı vurgulanarak, Erzurum’un tescilli coğrafi ürünlerinin AB tescili için girişim başlatılması çağrısında bulundu.
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği(DOSİAD)’nce yapılan açıklamada Coğrafi işaret kaydında Erzurum’un bölgede öne çıktığı vurgulanarak, Erzurum’un tescilli coğrafi ürünlerinin AB tescili için girişim başlatılması çağrısında bulundu.
Erzurum’un değerleri odağında Avrupa’ya açılmasının İle yatırım cazibesi kazandıracağı gibi, ihracata da pozitif katkı sağlayacağının vurgulandığı bildirimde, ‘Oltu taşı başta olarak, ilin tescil edilmiş 22 coğrafi ürünü için AB kaydında girişim başlatılması gerektiği aktarıldı.
DOSİAD açıklamasında Erzurum’un 1995 -2022 düzeyinde tescilli 49 patent, tescilli 49 faydalı model, tescillenmiş 2 bin 330 marka, tescil edilmiş 22 coğrafi ürününün bulunduğu hatırlatılarak, tescilli ürünlerin AB pazarına açılması gerektiği vurgulandı.
ERZURUM11’İNCİ İL OLMALI
AB nezdinde Antakya, Aydın, Çanakkale, Kahramanmaraş, Balıkesir, Gaziantep, Giresun, Muğla, Kastamonu illerine ait coğrafi ürünlerin tescil edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, bölgeden sadece Malatya’nın AB’ye açıldığı, Erzurum için de AB açılımı vaktinin geldiği bildirildi.
AB NEZDİNDE TESCİLLİ 14 COĞRAFİ İŞARET
DOSİAD açıklamasında, AB kaydında coğrafi işareti bulunan 14 ürün Antakya Künefesi, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Çağlayancerit Cevizi, Edremit Zeytinyağı, Gaziantep Baklavası, Gemlik Zeytini, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Suruç Narı ve Taşköprü Sarımsağı olarak belirtildi. ‘