Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum'da 30 STK'dan ortak bildiri
Erzurum'da 30 STK'dan ortak bildiri
Erzurum'da milli coşku
Erzurum'da milli coşku
Sekmen: ‘Erzurum, milli ruh ve iradenin sembolü’
Sekmen: ‘Erzurum, milli ruh ve iradenin sembolü’
Çiftçi: ‘Erzurum Anadolu’nun kilididir’
Çiftçi: ‘Erzurum Anadolu’nun kilididir’
15 kaçak göçmen yakalandı, 3 kişi tutuklandı
15 kaçak göçmen yakalandı, 3 kişi tutuklandı
HABERLER>TÜRKİYE
28 Haziran 2013 Cuma - 01:43

Doğu için tarihi adım

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının ray döşeme töreni Azerbaycan ve Gürcistan bakanlarının katılımıyla Kars’ta yapıldı

Doğu için tarihi adım

IŞIK ÇAPANOĞLU

KARS (İHA) - Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının ray döşeme töreni Azerbaycan ve Gürcistan bakanlarının katılımıyla Kars’ta yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “bu sadece Azerbaycan’ın Gürcistan’ın Türkiye’nin projesi değil, bu Orta Asya cumhuriyetlerinin projesi, bu Çin’in projesi, Balkanların projesi, Ortadoğu ülkelerinin hatta AB ülkelerinin projesidir” dedi.

Mezra köyündeki törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov, Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı, AK Parti Kars Milletvekilleri Prof. Dr. Yunus Kılıç, Ahmet Arslan, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov ve çok sayıda davetli katıldı.

Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı, yaptığı konuşmada, “Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan stratejik dostlar ve stratejik ortalardır. Bu proje bu 3 ülkenin insanlarını yakınlaştıracak. Ama bunu bir daha belirtmek istiyorum ki bu proje 3 ülkemizi aşmış durumda. Bugün yaptığımız toplantıda görüşmelerde almış olduğumuz kararlar sayesinde bu projeyi daha da hızlandıracağız. Ve daha hızlı bir şekilde sona doğru gideceğiz” dedi.

Azerbaycan Ulaştırma bakanı Ziya Mamadov ise, 90 bin Türk’ün şehit olduğu topraklarda çok önemli projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Mamadov, “Bizim toplandığımız bu yer Türkiye Cumhuriyeti’nin çok değerli, tarihi değerlere dayanan çok şerefli topraklardır. Bu topraklarda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşu için, bağımsızlığı için burada bu topraklarda, bu memlekette, bu yerde 90 bin Türkün şehit olması karşısında saygıyla eğiliyoruz. Bu memlekette 90 bin şehidin ruhu karşısında bu işlerin yapılması Türk halkının, Türk devletinin, Türk hükümetinin o şehitlerin ruhu karşısında hayata geçirdiği en önemli vazifelerden birinin icrası için toplandık. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı, Gürcistan Devletinin öncülüğü esasında bu proje bugün hayata geçti ve bu istikamette bu projenin icrası hayata geçirildi” diye konuştu.

“BU PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZDE HERKESE AÇIK OLACAK”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2008’in son baharında başlayan bu yolculuğun adım adım gerçeğe dönüştüğünü belirterek, “Bugün 73 kilometrelik yol üzerinde ilk kaynağı yapıyoruz. Azerbaycan Bakü’den çıkan, Gürcistan sınırına oradan Gürcistan-Türkiye sınırına kadar olan hattın büyük bir kesimini tamamlamış durumdayız. Bize bu bölgede aynı çalışmaları yapıyoruz. Ama araziyi tahrip etmemek için, çevreye zarar vermemek için en zor yolu seçtik. 73 kilometrelik hattın 24 kilometresi tünel. Zenger Kalesine zarar vermemek için tarihi yerlere dokunmamak için güzergahı değiştirdik. Zor arazide heyelanlı arazilerde yarma dolgu yapmak yerine tüneli tercih ettik. 2 hatlı, elektrikli çok gelişmiş bir demiryolunu bölgeye kazandırıyoruz. Bu sadece Azerbaycan’ı Gürcistan’ın Türkiye’nin projesi değil. Bu Orta Asya Cumhuriyetlerinin projesi, bu Çin’in projesi, Balkanların projesi, Orta Doğu ülkelerinin hatta Avrupa’daki AB ülkelerinin projesidir. Bu projeyi biz gerçekleştirdiğimizde herkese açık olacak. Bölgenin ülkelerimizin refahı daha da artacak. İnsanlarımız birbirine daha fazla yaklaşacak. Daha fazla dostluklar kurulacak. Daha fazla birlikte iş yapacağız. 830 kilometre, 140 kilometreden gitse 6-7 saatte Bakü’den Kars’a, en fazla gelebileceksin. Aynı şekilde yükler, Batı’dan Doğu’ya, Doğu’dan Batı’ya nakledilecek. Yol medeniyettir diyoruz. Su medeniyettir diyoruz. Medeniyetin gereğini de evvel Allah sizlerin, milletlerimizin desteğiyle gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından BTK Demiryolu Hattının ilk rayı döşendi. Ray döşemesini 3 ülkenin bakanları birlikte yaptı.

 
Bu Ova'nın benzeri yok
 
Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görmez’den Ehl-i Sünnet ve Ehl-i Beyt vurgusu
Görmez, “İslâm Medeniyetinin iki büyük ailesi olmuştur tarih boyunca. ...
Doğu’da BTK buluşması
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattını masaya yatırmak ve ray kaynak törenine ...
Gazze'de Erdoğan coşkusu
Gazze İslam Üniversitesi'ndeki mezuniyet töreninde, Başbakan Recep Tayyip ...
 
Başbakan müjde verdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 657 sayılı kanunun 4B maddesine göre, 5393 ...
‘Çocukların camiyle buluşması rahmettir’
Görmez, "Bu yaz kurslarında hiçbir şey yapmasak, sadece çocuklarımızın ...
‘Polisimiz kahramanlık destanı yazmıştır’
Erdoğan,"Polisimiz çok önemli demokrasi testinden başarıyla geçmiştir. ...
 
‘Tek Besmelemiz oyunları bozar’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Onlar milyonlarca twet atsınlar, bizim ...
Aşıklar Akademisi ilk mezunlarını verdi
Türkiye de ilk defa açılan Kars Aşıklar Akademisi ilk mezunlarını verdi.
‘Birlikte Türkiye’yiz’
Erdoğan, “Bunlar ne diyor 'Duran adam'. Bunlar on yıllar boyunca 'Türke ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri