Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
YSK'dan İspir kararı
YSK'dan İspir kararı
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
HABERLER>TÜRKİYE
12 Eylül 2020 Cumartesi - 08:29

‘Yeter ki biz bir ve beraber olalım’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerimize ters gözle bakılmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi

‘Yeter ki biz bir ve beraber olalım’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerimize ters gözle bakılmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi
OKTAY İNCELEMEDE BULUNDU
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Doğu Akdeniz kıta sahalarıyla birlikte Türkiye'nin, kendi hak ve menfaatlerine; zerre, bir milim, şu veya bu şekilde ters gözle bakılmasına dahi asla müsaade etmeyeceğini belirterek, "Karadeniz’de elde ettiğimiz başarılı sonuçları inşallah Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs ile birlik ve beraber çalıştığımızda burada da bu güzel haberleri alacağız" dedi.
Oktay, beraberinde KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ile birlikte Mersin'in Anamur ilçesi açıklarında onarım çalışması yapan Norveç bandıralı 'Skandi Seven' adlı gemide incelemelerde bulundu. Oktay, helikopter ile geldiği gemideki incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada, Anadolu'nun can suyunu KKTC'ye taşıyan borularda ocak ayında meydana gelen arızanın onarılmasında sona gelindiğini belirterek, 25 Eylül'den itibaren yeniden su verilmeye başlanacağını söyledi.
OKTAY’IN AÇIKLAMASI

Oktay, gemide yetkililerle gerçekleştirdiği toplantının ardından gazetecilere açıklama yaptı. 'KKTC Su Temin Projesi'ni, "Dünyanın en muhteşem projelerinden biri" diye nitelendiren Oktay, “Hala açıldığı gün de bugün de dünyanın tek projesi olan su altından, Türkiye’den, Toroslar’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su temin ediyor. Bu çerçevede Anamur açıklarında gemideyiz. 106 kilometrelik bir hattan bahsediyoruz. Bu 106 kilometrelik hattın 80 kilometresi deniz altından asılı şekilde Türkiye’den, Toroslar’dan Geçitköy’e giden su hattı. 2015 yılında Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı, yine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleriyle ‘Kıbrıs Türkü susuz kalmayacaktır. Türkiye’den ne gerekiyorsa sonuna kadar yanlarında olacağız, birlikte olacağız' talimatlarıyla gerçekleşen bir projedir ve bu anlamda dünyanın tek projesidir” diye konuştu.
Bu yılın ocak ayında serili alandan geçen yerde 5 tane boru hattında meydana gelen bakım ve onarım ihtiyacıyla ilgili yeniden çalışmalara başlandığını dile getiren Oktay, “Devlet Su İşleri de Tarım Bakanlığımız da bu çalışmayı birlikte takip ettiler. Şu anda bu projenin sonuna gelmiş durumdayız. Buradan müjdeyi Kıbrıs Türküne vermek istiyorum. 25 Eylül 2020’de, yani 15 gün sonra bu suyu basmış olacağız" ifadelerini kullandı.
"DOĞU AKDENİZ'DEKİ HAK VE MENFAATLERİMİZ"
Hangi şartlar altında olursa olsun, Türkiye'nin KKTC ile birlikte ve beraber olduğunu vurgulayan Oktay, şöyle devam etti: "Bu birliktelik özellikle son zamanlarda Doğu Akdeniz özelinde düşündüğümüzde çok ayrı bir anlam ifade etmektedir. Türkiye’yi ana karasına hapsetmeye çalışanlara biz buradan bir mesaj daha verelim. Doğu Akdeniz kıta sahalarıyla birlikte Türkiye, kendi hak ve menfaatlerinden zerre, bir milim, şu veya bu şekilde ters gözle bakılmasına dahi asla müsaade etmeyecektir. Burada 5 tane gemi bu suyu vermek için çalışıyor. Korona döneminde Türkiye nasıl her gün bir barajını, yolunu, köprüsünü, havalimanını açıyor, bütün dünya ile entegre oluyorsa, hiçbir projesi zarar görmediyse, bugün Kıbrıs Türküne giden bu su projesini de bir an önce bitirecektir. 25 Eylül’den itibaren de inşallah suyu tekrar vereceğiz. Bu birlik ve beraberlik devam ederse içme suyunun akabinde, tarımsal sulamayla da ilgili sorunu çözüyor olacağız. Bu müjdeleri de yakında veriyor oluruz. Projede şunu da gördük. Son derece teknolojik makineler kullanıldı. Bu da Türkiye’nin teknolojik olarak gücünü göstermektedir. Burada emeği geçen herkese teşekkür ederim."
"KARADENİZ'DE ELDE ETTİĞİMİZ BAŞARILI SONUÇLARI İNŞALLAH DOĞU AKDENİZ'DE DE ALACAĞIZ"
Doğu Akdeniz ile ilgili de mesaj veren Oktay, “Karadeniz’de elde ettiğimiz başarılı sonuçları inşallah Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs ile birlik ve beraber çalıştığımızda burada da bu güzel haberleri alacağız. Bu güzel haberleri de paylaşacağız. İnşallah o günlerde yakın. Şu an Kıbrıs açıklarında tatbikat devam ediyor. Biz buradan Mehmetçiklerimize selam yolluyoruz. Bu çalışmalarımız inşallah güzel sonuçlanacak. Yeter ki biz bir, beraber ve dayanışma içerisinde olalım” şeklinde konuştu.
TATAR'DAN TEŞEKKÜR
KKTC Başbakanı Ersin Tatar ise 2015 yılından 2020 Ocak ayına kadar kesintisiz bir şekilde su aldıklarını belirterek, “Kıbrıs Türk’ünün gerek içme gerekse de tarımsal faaliyetlerinde kullanması için yılda 75 milyon metrekare su KKTC’ye akmıştır. 3-5 aydır bakım, tamir ve onarım çalışmalarını yürüten Türkiye’ye teşekkür ediyorum. 25 Eylül’den sonra tekrardan akacak olan suyun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Şu an Doğu Akdeniz’deyiz. Burada mavi vatanda, bir kez daha Türkiye ile birlikte Doğu Akdeniz’de de Karadeniz’den sonra buralarda inşallah zaman içerisinde gaz, petrol gibi zenginliklerin bulunmasında, bu bölgedeki hak ve çıkarlarımızı korunmasında ve bu su projesiyle de Kıbrıs'ımıza akıtılacak olan suyun hem içme hem de tarımsal sulamaya çok faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de projeyle ilgili bilgiler verdi. Bu projenin çok büyük bir proje olduğunu kaydeden Pakdemirli, “50 tane Osman Gazi Köprüsünü yan yana koyduğunuzda elde edeceğiniz bir proje. Aslında temeline bakacak olursanız bir asma köprü mantığıyla çalışan bir proje. Gerçekten bir asma köprünün çok ötesinde bir mühendislik gerektiren, Türkiye ve Kıbrıs için hakikaten çok faydalı, büyük ve dünyaya örnek olabilen bir projedir. 8 Ocak’ta bir sıkıntı yaşadık. Hemen incelemelerde bulunduk. Daha sonra çalışmalara hemen başladık ve artık çalışmalarda sona geliyoruz. 25 Eylül’de suyu vereceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Oktay ve beraberindekiler, çalışmalarla ilgili bilgiler aldı.

 
Bakan Selçuk’tan GSS değerlendirmesi
 
Şentop’tan Fransa’ya tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Türkiye muktedirdir’
Şentop, Türkiye’nin bölgesinde önemli bir güç olduğunu ifade ederek, “Vatan ...
‘Türkiye Cumhurbaşkanı, Türkiye’dir’
Çelik, “Macron şunu iyi bilsin, Cumhurbaşkanımızla milletimizi ayıran ...
'Yeni reformların hazırlıkları içindeyiz'
Erdoğan, "Savunma sanayiinde, otomotivde, yüksek teknolojiye dayalı pek ...
 
'PKK en çok kürt kardeşlerimize zulmetmiştir'
Çavuşoğlu, Biz, her zaman söylüyoruz PKK en çok Kürt kardeşlerimize zulmetmiştir, ...
‘Süreci, soğukkanlı bir şekilde yönettik’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘“Dünya artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı ...
Erdoğan: 'Vazgeçin şu dönemde düğünlerden'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Vazgeçin bu dönemde şu düğünlerden, yemekli merasimlerden, ...
 
Erdoğan’dan covid19’la mücadele çağrısı
"Son dönemde artan vaka ve yoğun bakım sayısına rağmen sağlık sistemimiz ...
‘Bir kez daha hüsrana uğrayacaklardır’
Erdoğan, “Dışarıdaki ve içerideki bozguncuların senaryoları birer birer ...
Erzurum yüksek riskli 7 il arasında
Sağlık Bakanı Koca, ‘Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas, Kayseri ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri