Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>GUNCEL
9 Mayıs 2012 Çarşamba - 06:29

'Yanlış anlaşıldım'

Atatürk Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Psikiyatri Derneği Erzurum Şube Başkanı Prof.Dr. Nazan Aydın Savcılığa yapmış olduğu müracaatın yanlış anlaşılmalara neden olduğunu belirterek, ‘Milletin değerlerini sahiplenen ve onlara saygılı bir anlayışa sahibim’ dedi.

 Yanlış anlaşıldım

ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Psikiyatri Derneği Erzurum Şube Başkanı Prof.Dr. Nazan Aydın Savcılığa yapmış olduğu müracaatın yanlış anlaşılmalara neden olduğunu belirterek, ‘Milletin değerlerini sahiplenen ve onlara saygılı bir anlayışa sahibim’ dedi.
Aydın, yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Güzel okunduğunda insanın tüylerini ürpertip, gözlerini nemlendiren; insan ruhuna manevi ufuklar açan ezanları dinlemekten büyük bir ilahi zevk ve neşe duyan bir yapıya sahibim. Bu nedenle de kültür ve inanç sisteminde büyük ve önemli bir yeri olan ezan’ın adap ve usulüne uygun okunmasının önemli olduğuna inanıyorum. Sonuna kadar açılmış cızırtılı, gürültülü hoparlörlerden okunan ezanların, ezanın manevi havasını ortadan kaldırdığını bugüne kadar ilgili kuruluşlar defalarca dile getirdiler. Diyanet ve müftülükler ezanın güzel okunması için önlemler aldılar, kurslar açtılar. Bu amaçla merkezi ezan uygulaması başlattılar. Bu çalışmaların amacı, inanç dünyamızın uhrevi sesi olan ezanın en iyi şekilde okunmasını sağlamaktı. Gürültü, makamında okunmama, makama dikkat etmeme ezana yapılacak en büyük kötülüktür. Benim, ezanın gürültülü okunmamasına ilişkin duyarlılığım da bu tür kaygılardan kaynaklanmaktadır. Ezan’ın daha güzel, makamında, estetik şekilde okunmasına yöneliktir. Tüm din görevlilerinin ortak değerimiz, inancımızın sesi olan ezanı en iyi şekilde okuması önemlidir. İlgili kuruluşların, okuyanların eğitimi ve teknik cihazların standardı bakımından duyarlı davranması bu bakımdan önem taşımaktadır. Sadece bir tek Mahalle camisindeki bozuk ses sisteminden okunmaya çalışılan, gürültü ve cızırtı nedeniyle bir kelimesi bile anlaşılmayan ezan konusundaki girişimlerimizin ‘ezana karşı’ bir tavır olarak anlaşılması haksız ve insafsız bir saptırmadır. Kaldı ki bu camimizin bozuk sistemi, 1,5 milyarlık harcamayla tarafımızdan yenilenmiştir. Bir süre öncesine kadar bu mahallede boğuk bir gürültü şeklinde okunmaya çalışılan ezan, ses sistemini yenilememizle birlikte şu an kaliteli bir şekilde okunabilmektedir.
Bu çabamız da göstermektedir ki, bizim çabamız ezanın sesinin kısılmasına değil, daha estetik ve manevi havasına uygun bir şekilde okunmasına yöneliktir. Halk arasında yaygın olan şu anlatı, meseleyi güzel şekilde izah etmektedir. Başka bir dine mensup bir gezgin İstanbul’a geldiğinde çok güzel bir ezan dinleyip camiye yönelmişti. Giderken kötü bir ezan duydu ve 'bu az kalsın beni dinimden edecekti. Benim çabam, Erzurum’da ezan’ın hem Müslüman’ın hem de burada olmaz ama Müslüman olmayanın bile ilgisini çeksin. Makamına uygun olarak güzel ezan okunsun. Gürültü patırtı arasında bu ilahi mesaj kaybolup gitmesin. Musiki, ilahi ve diğer kutsal metinlerden yüz yıllardır ruhi tedavi yöntemi olarak da yararlanan bir kültürle yoğrulmuş bir bilim adamı olarak, güzel okunduğunda dinleyenler ilahi bir huzur veren ezanla ilgili çabalarım bu çerçevede değerlendirilmelidir.”

 
6 yatırım teşvik belgesi aldı
 
Gör, Türkiye’yi temsil edecek
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
feride 10 Mayıs 2012 Perşembe 00:51

İyiki Erzurumda olduğum bir zamana denk geldi.Sayın hocam sen yanlış anlaşılmadın,herkes de doğrusunu biliyor ama gerçeği senin kadar açık net söylemiyorlar.söyleyemiyorlar.Bu onlara yeni bir konu konuşup dursunlar diye.İş güç yok,hayat gaylesi Allah kerim.Biri de çıkıp gerçeği araştıralım çözüm bulalım demiyor,sanki ezan bir tek onlara çağrı yapıyor.Sonra hoca ne demiş?Teknik sorunla bozuk sesle ezan okunmasın diyor.Aklıma şu geliyor ki hoca hepimizden daha çok dinliyor ve etkileniyor ki böyle yapmış.Bizim sesin nasıl geldiğinden haberimiz yok demek.Ama gerçeği bizler göremedikya olmadı.Konuyu dini içerikle kapatalım istedik.Büyük yanlış olur yapmayın lütfen Devir teknoloji devri.Merkezi sistemle en güzel ezanı değil şehir merkezi köylerde bile aynı anda duyabiliriz.Biraz çalışalım,okuyup öğrenelim,kendimizi eğitelim.Hoca söylemişse bir sebebi vardır diye bekliyelim cahil cahil yorumlar yapıp Erzurumluyu nasıl biri diye kafa karıştırmayın.ayıp oluyor.Erzurumlu olmaktan gurur duyarım.

Yorumu oyla      6      4  
çaykolik 9 Mayıs 2012 Çarşamba 23:49

yorumları okuyunca şaşırdım valla.Bu nasıl bir yaklaşım böyle.Sn.Hoca hanım nerde olduğunu ve ne söylediğini gayet güzel açıklıyor.Ezanın ne olduğunu bilmeyenler yorum yapmışlar bence.Neden o kadar güzel ezan okuyan hafızımız merkezi bir yerden okusa ve bütün camilerden aynı anda yayınlansa bunda ne var ki başka yönlere çekiyorsunuz.Ayıp yaa... bozuk hoperlörden boğuk,sesi kısık ve makamında okunmayan ezan kimi memnun eder?Bir camiden okunuyor diğeri sonra başlıyor.Bizim memleketin kışı ağır geçer,ezanı okuyanda bir insan!hasta olmaya hakkı yok mu?Tek çözüm ezanı çok iyi okuyan bir hafızdan kayıt alınacak ve müftülükten yayınlanacak.O zaman duyduğunda kimin içi titremez ,heyecan duymazki...Akli selim yorum yapın,konuyu başka yönlere çekip insanımıza kul hakkı yedirmeğin.Prof hanım psikiyatrı hocası yani insan ruhunun eğitimini almış biri..İnsanları çok iyi tanır unutmayın...Yanlış bir şey yapmadığına inanıyorum .Eğitim eğitimm nerdesin yaaa benim memleketimi terk mi etti yoksa.

Yorumu oyla      6      4  
Mökkem dadaş 9 Mayıs 2012 Çarşamba 18:12

sayın prof. hanım ramazan boyunca yakutiye meydanındaki konserlerden hiç şikayet etmiyor ama ezandan ediyor ne iş ?

Yorumu oyla      6      4  
GÖKTÜRK 9 Mayıs 2012 Çarşamba 00:10

OLUR-OLMAZ

Yorumu oyla      6      4  
istanbul mustafa 8 Mayıs 2012 Salı 23:02

sayın hoca bu durumu magazinleştirip, medyaya yansıtacağına daha etkili yol olan ve içinde cem yılmaz repliği ile 'Reklam Kokan Hareketler bunlar' gibi birşey oldu.hoca bu işi daha uygun bir dille medyada bu kadar eleştiriye maruz kalmadan direk müftülükle halledebilirdi, yapılan davranış mutaassıp mütedeyyin insanlarımızın çokça yaşadığı bu şehirde yanlış hareketler olarak nitelendirilir.

Yorumu oyla      6      4  
Âbid 8 Mayıs 2012 Salı 22:34

Eskiden ezanı duyduğunda İslam dinine ilgisi artan ve hatta Müslüman olan onlarca insan bilirdik, duyardık. Şimdi?!.. Değil müslüman olmayan bir insanın etkilenmesi bir müslümanı bile etkileyemiyor. Kafa tırmalayan mekanik hışırtılar, hissiz söylenen kutsi kelimeler... Ne kadar doğru bilmiyorum ama bence de bu ezanlar daha güzel ve etkileyici olabilir.

Yorumu oyla      6      4  
Karacahillikten Kurtulalım 8 Mayıs 2012 Salı 21:19

Nazan hanımı eleştirenler sanırım estetik, musiki, sanat ve kültür kavramlarının sentezlendiği kentlerde bulunmamışlar. Buna mimariyi de katmak gerekir. Borazandan çıkar gibi kulakları tırmalayan ezanın islama bir katkısı yoktur. Ayrıca ezana gelinceye kadar da toplumda islamdaki barış ve hoşgörüyü tesis edecek sevgi tohumları saçan bir anlayışın hakim olması gerekir. Yüzde doksandokuzu müslüman türkiyenin yüzde "100 ü müslüman" Erzurum'da bu tür tartışmaların yaşanması kara mizah örneği. Her fırsatta üniversite hocalarına laf sokmaya çalışanları şiddetle kınıyorum. Onlara İstanbul'da Sultanahmeti gezmelerini, sonrada yeterli gelmezse hiristiyan Avrupa'nın sanat, kültür, estetik dolu kentlerine ziyaretler düzenlemelerini tavsiye ederim. 1980 ler öncesi ilk 5 te yer alan kentimizi ne hale getirdiniz. Yukardan bakınca paslı çatılarla kaplı kentin kökleri de çürümeye başlamış ve eğitimde, sağlıkta 60 lı sıraların altında kalmamız boşuna olmasa gerek. "Bağıranın kazandığı toplum örneği."

Yorumu oyla      6      4  
ali yeşiltepe 8 Mayıs 2012 Salı 17:04

açıklamada güzel noktalar var. evet, ezanı kötü okumaya kimsenin hakkı yok. eğitim alıp güzel okusunlar. ses sistemler i kötüyse yenisi alsınlar. hocanın dediği gibi üzel okunduğunda insanın tüylerini ürpertip, gözlerini nemlendiren; insan ruhuna manevi ufuklar açan ezanları dinlemekten büyük bir ilahi zevk ve neşe duymak isteriz ezandan. açıklamadan anladık ki hoca hanım ezana karşı değil, kötü okunmasına karşı. bu konuda tüm inananlar aynı düşünmüyor mu?

Yorumu oyla      6      4  
ali 8 Mayıs 2012 Salı 16:56

Bende sonuna kadar Nazan Hanım'ı haklı buluyorum.Muhafazakar kesimi baltalamak için hemen fırsat kolladılar ama kimse merak etmesin anlayan anladı.Başka yerlere çekmek çok yakışıksız bir durum.

Yorumu oyla      6      4  
bizim mahalledeykende yapmştı 8 Mayıs 2012 Salı 16:48

bu hanımefendi daha önce terminal caddesinde oturuyordu ve aynı şikayetlenmeyi oradayken de miraç camii imamı için yapıyorlardı. Yanlış anlaşılma neresinde?

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ungan Vakıf Medeniyetini anlattı
13 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıflar Haftası etkinlikleri çerçevesinde ...
Erzurumlular Vakfı seçime gitti
Ankara'daki en eski ve ilk Erzurumlular dayanışma yaklaşımını ifade eden ...
Vakıf Haftası başladı
13 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıf Haftası bu yıl ‘’vakıf medeniyeti ...
 
Golfçüler kupa ile döndü
Erzurum’un golfteki başarısı sürüyor.
Yüksek ezan sesi davalık oldu
Erzurum'da Psikiyatri Profesörü Nazan Aydın, 104 desibele varan ezan sesinin ...
MEGASDER’den temizlik çağrısı
Mahallebaşı ve Gülahmet Esnaf Sanatkârlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ...
 
Topçuoğlu’dan şok tespit..!
Erzurum’da sürücülerin önemli bir bölümünün, trafik levhalarının hangi ...
A.Gazi Vakfı’ndan şiir etkinliği
Abdurrahman Gazi Vakfı 10 yıldan beri geleneksel olarak düzenlediği şiir ...
Akdağ'ın jesti alkış topladı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Adana'da katıldığı açılış töreninde, Aile ve ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri