Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
‘Türkiye'nin huzurundan taviz veremeyiz”
‘Türkiye'nin huzurundan taviz veremeyiz”
HABERLER>EKONOMİ
7 Aralık 2015 Pazartesi - 06:25

'Yüzde 50 devletten, yüzde 50 sizden'

M.COŞKUN-Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürlüğü, ‘Yüzde 50 bizden, yüzde 50 sizden, yüzde 100 sizin’ sloganı ile gerçekleştirdiği tarım desteklemeleri kapsamında 2015 yılında 59 sektörel tesisi faaliyete geçirdi.

 Yüzde 50 devletten, yüzde 50 sizden

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürlüğü, ‘Yüzde 50 bizden, yüzde 50 sizden, yüzde 100 sizin’ sloganı ile gerçekleştirdiği tarım desteklemeleri kapsamında 2015 yılında 59 sektörel tesisi faaliyete geçirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Osman Akar, Erzurum tarımı için verilen desteklemelerin somut yatırımlara dönüştüğünü söyledi. Erzurum’un sahip olduğu mera varlığı ve tarım ekonomisi ile büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Akar, ‘Yüzde 50 bizden, yüzde 50 sizden, yüzde 100 sizin’ sloganı ile başlatılan program kapsamında ilimizde de 2015 yılına kadar 59 sektörel tesis faaliyete geçirilmiştir” dedi.

475 KİŞİYE İŞ İMKÂNI SAĞLANDI

Tarımın Erzurum için büyük bir nimet olduğuna dikkat çeken Akar, 2015 yılında verilen desteklemeler sayesinde şehre 59 yeni tesisin kazandırıldığını kaydetti. 7 yeni yatırım ile bu sayının 66’ya çıkarılacağını aktaran Akar, bu rakamlar ile birlikte 475 kişiye iş imkânı sağlayacağını da söyledi. 32,5 milyon liralık yatırım için yaklaşık 15 milyon lira hibe desteği verileceğini aktaran Akar, “Sonucun insan olduğu her yerde tarım sektörü, dinamik görüntüsü ile gündemdeki yerini de sürekli olarak korumaktadır. İnsanın en temel ihtiyacı olan gıdaya olan talepteki artış üretimi de artırmayı zorunlu kılmaktadır. Ancak zaman göstermiştir ki sürdürülebilirlik için sadece üretmek yetmeyip, üretilen ürünün son tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaştırılması ve katma değerinin artırılması da önem teşkil etmektedir. Bu durumu öngören Bakanlığımız üretime yönelik destekleme politikaları ardından 2006 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programını ortaya koymuş ve Program içerisinde Ekonomik Yatırımlar başlığı oluşturulmuştur. ‘Yüzde 50 bizden, yüzde 50 sizden, yüzde 100 sizin’ sloganı ile başlatılan program kapsamında ilimizde de 2015 yılına kadar 59 sektörel tesis faaliyete geçirilmiştir. 2015 yılında uygulama aşamasında olan 7 yatırım ile toplamda 66 tesisin ilimiz ekonomisine kazandırılması sağlanacaktır. 2015 yatırımlarının tamamlanması ile 32,5milyon TL’lik yatırım için yaklaşık 15 milyon TL hibe desteği verilerek ayrıca 475 kişiye de istihdam sağlanmış olunacaktır.” diye konuştu.

“18 ALANDA DESTEKLEME YAPILDI”

Erzurum 18 farklı alanda tarım desteklemesi yapıldığına dikkat çeken Akar, “Tarım sektörü dünyadaki tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de çok önemli bir konuma sahiptir. Dünyada hızla artan gıda taleplerini karşılamak ve yeterli düzeyde beslenme seviyesini sağlayabilmek bu sektörünün gelişmesine bağlıdır. Ancak bu, çok değişkenli bir süreçtir. Tarıma dayalı sanayi işletmeleri bu süreçte çok önemli bir paya sahiptir. Çünkü hem üretilen ürünlerin işlenip nihai tüketiciye ulaştırılması hem de çiftçilerin ürettikleri ürünleri pazarlayabilecek bir alanlarının olması; bu sektörün canlı kalabilmesine bağlıdır. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de devletin, girişimcileri özendirici tedbirleri mevcuttur. KKYDP bu mekanizmaların en önde olanlarındandır. İlimizde; Süt Toplama, İşleme ve Paketleme 22, Et İşleme ve Paketleme 6, Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme 6, Pekmez İmalatı ve Paketleme 2, Reçel İmalatı ve Paketleme 1, Meyve Suyu Üretim ve Paketleme 1, Muz Sarartma ve Depolama 1, Tohumluk Patates Ambalajlama ve Depolama 1, Yem – Silaj Paketleme ve Depolama 2, Bakliyat Ambalajlama ve Depolama3, Soğuk hava Deposu 6,Çelik Silo 6, Yağ Rafinasyonu 2, Tahıl Ürünleri İşleme ve Depolama 1, Koyun-Keçi Yetiştiriciliği 1, Tohum İşleme Paketleme Depolama 3, Ay çekirdeği Eleme ve Seleksiyonu 1, Alternatif Enerji Üretimi (güneş enerjisi) 1 gibi başlıklar olmak üzere 18 farklı gruplamada destekler yatırıma dönüştürülmüştür. Günümüzde giderek artan hayat pahalılığı sorununun çözümlenmesi ve buna bağlı olarak tarımsal ürün artışının sağlanabilmesinde kültür bitkilerinin de yörelerin kalkınmasındaki önemi ve yerini belirtmek gerekmektedir.” dedi.

“TOHUMLARA DİKKAT EDİLMELİ”

Tarımda tohum ve zirai çalışmaların önemine değinen Akar, “Yabani otlar, bir grup olarak, 10 bin yıl önce tarımın gelişimi ile başlayan dünya çapında floristik karşılığında en çok gelişmiş bitkilerdir. Bu durum kültür bitki üretiminde ciddi sorun oluşturmaktadır. Yabancı ot sorununu önlemenin belki de en önemli yolu, temiz ürün tohumu kullanmaktır. Temiz tohum kullanımı sadece yeni bölgeler ya da ülkelerde yabancı otların yayılmasına engel kalmaz aynı zamanda daha önce ayrı popülâsyonları arasındaki genetik değişime izin vermeyerek bu otların gelişimini de azaltır. Zirai çalışmalarımızda ana kaynağımız tohum, fide ve fidanlardır. Kaliteli ve bol mahsul için bu ana kaynakların da kaliteli ve bol mahsul verebilecek kapasitede olması gerekir. İyi vasıflı tohum seçiminden sonra üzerinde durulması gereken en önemli konu; yabancı maddelerden yani toz, toprak, taş parçacıkları, kavuz, saman, kesmik, yabancı ot tohumları, kırık, cılız ve çimlenme kabiliyetini kaybetmiş danelerin ayıklanarak tohumlukların arındırılmasıdır. Tohum temizleme ile tarla yüzeyine istenilen oranda tohum düşeceğinden seyrek ekim problemi ortadan kalkacağı gibi sağlam yapılı daneler toprağa atılacağından çimlenmeme ve tarlanın boş kalması gibi bir durum da ortadan kalkar. Ayrıca yabancı ot tohumlarının ayıklanması sebebiyle kültür bitkisinin toprak nemi, ışık ve besin maddelerinden daha fazla istifade etmesi sağlanmış olur. Tohum temizlemede selektör denilen tohum temizleme makineleri kullanılmaktadır. Bu makinelerden geçirilen tohumların içerisinde bulunan yabancı maddeler temizlenerek ayıklandığı gibi ekimi yapılacak tohumun ilaç- lamasının yapılması da mümkün olur. Yabancı maddelerden temizlenmiş ve ilaçlaması yapılmış tohumun ekimde kullanılması, kaliteli ve bol mahsul için atılması gereken ilk adımdır.” şeklinde konuştu.

 
Aşkale Belediyespor bu işte..
 
MMO’dan doğalgaz tasarruf önerisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BTK Demiryolu Projesinin önemi ortaya çıktı
Yapımına 2008 yılında Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan cumhurbaşkanlarının ...
TKDK Hibe Destek Oranları arttı
TKDK Erzurum İl Koordinatörlüğü IPARD II Tanıtımlarının ilk toplantısını ...
Degen TOKİ yaklaşımını değerlendirdi
M.COŞKUN-Türkiye Emekliler Derneği Erzurum Şube Başkanı Ahmet Degen, emeklilere ...
 
Erzurum 3’üncü sırada
TÜİK Kasım ayı TÜFE’sini paylaştı. Erzincan ve Bayburt’un da bulunduğu ...
Enerji gündeminde TANAP var
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hazar Denizi’ndeki doğalgazı Türkiye ve Avrupa’ya ...
Erzurum’dan Erzincan’a Girişimcilik fırtınası
TeknoGP programı tanıtım toplantılarının üçüncüsü Erzincan’da gerçekleştirildi.
 
Kur’a çekip ev sahibi oldular
Aşkale İlçesi’nde Kentsel Dönüşüm Projesi Kapsamında TOKİ tarafından yaptırılan ...
Erzurum’da 4 mevsimde üretim açılımı
Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, “Dereboğazı, ...
Erzurum Ekonomisinde ABİGEM sinerjisi
ETSO bünyesinde 2008 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Erzurum ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri