Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bunu yapanlar Erzurumlu olamaz
Bunu yapanlar Erzurumlu olamaz
Erzurum’da her bin kişiye 182 araç düşüyor
Erzurum’da her bin kişiye 182 araç düşüyor
AK Parti’den eğitimde tarihi adım
AK Parti’den eğitimde tarihi adım
Aşkale Çimento ilk 500’de
Aşkale Çimento ilk 500’de
Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması
Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
20 Haziran 2024 Perşembe - 12:27

15 ürün coğrafi işaret için bekliyor

Erzurum’da bu güne kadar 55 ürün coğrafi işaret aldı. 15 ürün ise tescil için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan onay bekliyor.

15 ürün coğrafi işaret için bekliyor

Erzurum’da bu güne kadar 55 ürün coğrafi işaret aldı. 15 ürün ise tescil için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan onay bekliyor.
Erzurum’da coğrafi işaretli ürün sayısı 55 ve bunlardan 43’nün başvurusu ETB (Erzurum Ticaret Borsası) tarafından gerçekleştirildi. Erzurum adına halen Türk Patent ve Marka Kurumu’nda 15 ürün coğrafi işaret almak için sırada bekliyor. Bu başvurulardan 9 adedi yine ETB tarafından yapıldı. Erzurum’un ilk coğrafi işaretli ürünü Karnavas Dut Pekmezi için 2005 yılında başvuru yapıldı ve 2009 yılında onay alındı.
15 ürün coğrafi işaret için bekliyor
Erzurum’da halen 15 ürün coğrafi işaret için sırada bekliyor. Bu 15 ürün; Erzurum Kelecoş, Erzurum Kaşar Peyniri, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Kahvaltısı, Erzurum Un Helvası ,Karayazı Balı, Bardız Kilimi, Erzurum İspir Gobdini, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Burması/Erzurum Burma Bileziği, Hınıs Köftesi, Erzurum Babaanne Pastası (Erzurum Pastası), Erzurum Kelecoşu, Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi ve Erzurum Patates Boranisi şeklinde sıralanıyor. Narman Yeşil Mercimeği için iki müracaat olması dikkat çekti.
55 ürün coğrafi işaret aldı
Hem gastronomi hem de kültürel miraslar açısından zengin olan Erzurum’da ilk coğrafi işaret Ormanağzı Köyü Muhtarlığı tarafından Karnavas Dut Pekmezi için alındı. Son olarak Tortum Ekşi Pestili için onay alan Erzurum’a ait 55 ürün Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi . Bunlar ; Tortum Ekşi Pestili, Pasinler Yaprak Döner, Erzurum Cılbıra / Erzurum Çılbır ,Erzurum Herle Aşı Çorbası, Erzurum Hink Yemeği, Erzurum Çaşır Kavurması ,Erzurum Tatar Böreği ,Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Lavaş Ekmeği / Erzurum Ecem Ekmeği / Erzurum Acem Ekmeği, Erzurum Hurma Tatlısı, Erzurum Kaz Lokması, Erzurum Ayva Yahnisi / Erzurum Ayva Kalyes,i Erzurum Kavut Haşılı, Erzurum Ketesi, Erzurum Pastırması, Erzurum Çeç Pancarı, Erzurum Pekmezli Kadayıfı, Erzurum Kara Fatma Çorbası, Erzurum Eriştesi ,Erzurum Ekşili Dolma ,Erzurum Tereyağı, Erzurum Tel Helvası, Erzurum Aşotu , Erzurum Çaşır Salamurası, Erzurum Çiriş Yemeği, Erzurum Gliko, Erzurum Şalgam Dolması, Erzurum Et Kavurmas,ı Erzurum Kıtlama Şekeri, Erzurum Hasıta / Erzurum Hasuta, Erzurum Sucuğu, Erzurum Ayran Aşı Çorbası, Erzurum Kesme Aşı Çorbası, Erzurum Dut Çullaması , Erzurum Yumurta Pilavı, Hasankale Lavaşı, Erzurum Aşmalı Yahni, Erzurum Demir Tatlısı, Erzurum Çortutu Pancarı ,Karnavas Bezi, Erzurum Mantısı /Erzurum Hıngeli,Erzurum Peynir Helvası, Erzurum Pekmezli Baklavası, Erzurum Su Böreği, Narman Şeker Fasulyesi, İspir Kaymağı, Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı, Hınıs Fasulyesi ,Oltu Taşı ,Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peynir), Erzurum Kadayıf Dolması ,İspir Kuru Fasulyesi, Oltu Cağ Kebabı, Erzurum Civil Peyniri ve Karnavas Dut Pekmezi.
Üne kavuşmuş ürünler korunuyor
Tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti olan coğrafi işaret son yıllarda rağbet görüyor. Ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor.

 
Erzurum Müzesi’nde Malazgirt emanetleri
 
DSİ yatırımıyla taşkınlar önlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Müzesi’nde Malazgirt emanetleri
alazgirt Zaferi'nin Erzurum Müzesi’nde bulunan değerli emanetleri ilgi ...
Kadıoğlu: ‘Huma Kuşu Erzurum ile özdeşleşmiş gibidir’
Erzurum'un tarihi ve kültürüne katkı anlamında çalışmalarını sürdüren ...
Çiftçi'den Şehit ailesine bayram ziyareti
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Kurban Bayramı vesilesiyle Zeytin Dalı ...
 
Sekmen’den kurban bayramı mesajı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kurban Bayramı dolayısıyla ...
 Valilik ve Büyükşehir’de bayramlaşma
Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nde bayramlaşma için birer program düzenlendi.
Sekmen karne heyecanına ortak oldu
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, öğrencilerin karne dağıtım törenine katıldı.
 
Erzurum’da milli coşku yaşandı
Erzurum’da, Jandarma Teşkilatı'nın 185'inci kuruluş yıl dönümü etkinliklerle kutlandı.
İbrahim Hakkı Hz'lerine vefa
Siirt Valiliği himayesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde projelendirilerek ...
Büyükşehir Belediyesi’nden Cemevi açıklaması
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan basın açıklamasında Hz. İmam ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri