Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum GSİM’den Sekmen’e Kandilli teşekkürü
Erzurum GSİM’den Sekmen’e Kandilli teşekkürü
Özer'e YÖK Üstün Başarı Ödülü
Özer'e YÖK Üstün Başarı Ödülü
ATAUNİV bilimsel yayında küresel gündemde
ATAUNİV bilimsel yayında küresel gündemde
Karaburun: 'Uyuşturucunun kökünü kazıyacağız'
Karaburun: 'Uyuşturucunun kökünü kazıyacağız'
Asiltürk son yolculuğuna uğurlandı
Asiltürk son yolculuğuna uğurlandı
HABERLER>BÖLGEDEN
15 Kasım 2024 Cuma - 05:32

600 yıllık kümbet restore ediliyor

Van'ın Erciş ilçesinde 2011 yılında yaşanan depremde kısmen yıkılan ve üzerinde hükümdarlık simgeleri bulunan 600 yıllık Kara Yusuf Paşa Kümbeti'nde 1 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

600 yıllık kümbet restore ediliyor

Van'ın Erciş ilçesinde 2011 yılında yaşanan depremde kısmen yıkılan ve üzerinde hükümdarlık simgeleri bulunan 600 yıllık Kara Yusuf Paşa Kümbeti'nde 1 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Erciş'e yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Çatakdibi Mahallesi'nde bulunan 600 yıllık kümbetin restore edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık bir yıl önce proje hazırlanıp ihalesi yapılarak çalışmalara başlanılmıştı. Son aşamaya gelinen kümbette Van Valisi Ozan Balcı ve beraberindeki heyetle birlikte incelemelerde bulundu.
Yetkililerden bilgi alan Van Valisi Ozan Balcı, “Van'ımız; doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ülkemizin en önemli zenginliklerini içeren bir ilimiz. Biz doğanın korunmasına, kültürel varlıkların korunmasına, tarihi eserlerin korunmasına da özel gayret gösteriyoruz. Tarihi zenginliklerimiz çok, bugün de Erciş'teyiz. Yaklaşık 15. yüzyıla ait bir eser var. Halk arasında Zortul Kümbeti olarak adlandırılan kümbetimiz, depremden sonra yıkılmıştı. Van Koruma Kurulumuzun kararıyla bu taşlar muhafaza altına alınmıştı. Biz de valilik olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müzeler ve Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğünün katkılarıyla restorasyon projemizi uygulamaya başladı. İhale ettik. Yüzde 90 seviyesine getirdik. Böylece güzel bir eserimizi korumuş olduk. Hatta şöyle güzel bir taraf var, üstünde kemer şeklinde Ayetel Kürsi var. Arkadaşlara sordum hepsini o kadar güzel intizamlı korumuşlar. 4 tane taş eksikti dediler. Oradaki bir sürü taştan yaklaşık 40 tane taş var. 36 tanesi en azından korunmuş, memleketi ve milleti sevmek vatan topraklarıyla beraber sevmektir. Biz memleketimizi, milletimizi seven insanlar olarak bu coğrafyanın çocukları olarak ekip arkadaşlarımızla beraber kültürümüze, tarihimize sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma canı gönülden çok teşekkür ediyorum. Görüldüğü gibi çok güzel bir eser oldu. Kara Yusuf Kümbeti memleketimize, Van'ımıza, Erciş'imize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Kümbetin restorasyonunu inceleyen Van Valisi Ozan Balcı'ya Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu da eşlik etti.

 
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
 
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Tunceli’nin Ovacık ilçesinde oluşan sis, kartpostallık görüntüler oluşturdu.
Iğdırlılar milli coşkuyu paylaştı
 Iğdır'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.
Doğu'da kış gündemi
Kars’ta Vali Ziya Polat, Başkanlığı’nda Kış Tedbirleri Toplantısı yapıldı.
 
20 bin yıllık buzul bölgesinde muhteşem manzara
Cilo Dağı'nda yer alan 20 bin yıllık buzul bölgesinde şelalenin de soğuk ...
‘Mercimeğin Tadı Kaçmasın Azotu Doğadan Olsun’
Elazığ’da uygulanan ‘Mercimeğin Tadı Kaçmasın Azotu Doğadan Olsun’ projesi ...
Örgü dersi alan erkekler renkli görüntüler oluşturdu
Yaşlı nüfusun aktif ve sağlıklı yaş alması için geliştirilen yetişkin ...
 
Taş evler ilgi odağı oldu
Bitlis’in Hizan ilçesinde taş evlerden oluşan köyler, fotoğrafçılar ve ...
Havalar soğudu, aktarlara ilgi arttı
Kış mevsiminin kendini iyice hissettirmesiyle, soğuk algınlığına kalkan ...
65 yıldır demire tav veriyor
Oltu ilçesinde 10 yaşından bu yana demircilik yapan 75 yaşındaki Halis ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yıldızların Kırpılanı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Üç aşamalı yeni Ortadoğu… Biz hâlâ anlamadık mı?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Filistin’in tapusu, Nâsıra’da bozuldu…
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir zamanlar “Ağabey” bile diyemiyorduk… Şimdi ortak tatbikat konuşuyoruz.
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Bölücübaşı çağrı yaptı… Ama Suriye kolu duymadı.
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri