Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
8 Mayıs 2012 Salı - 12:41

‘Anadolu Mutfak Kültürü’ne tanıtım desteği

Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Tuzluca - Iğdır yemekleri sempozyumu Tuzluca’da yapıldı.

‘Anadolu Mutfak Kültürü’ne tanıtım desteği

ERZURUM (İHA) - Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Tuzluca - Iğdır yemekleri sempozyumu Tuzluca’da yapıldı.Iğdır Valiliği ve Tuzluca Kaymakamlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyumda Tuzluca Kaymakamı Murat Sarı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, Iğdır Valisi Amir Çiçek’in açılış konuşmalarının ardından konusunda uzman 60 akademisyen ve araştırmacı dört gün boyunca bildirilerini sundular.
Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli, konuşmasında “Üzerinde yaşadığımız Anadolu toprakları, 10 bin yıllık bir mutfak kültürüne sahiptir. Dünyanın en eski ve zengin yemek çeşitleri ile gelenek ve göreneklerine sahip olan Anadolu mutfak kültürü, ne yazık ki her geçen gün biraz daha unutulmakta ve yok olmaktadır. Anadolu, Kafkasya, Mezopotamya ve Orta Asya arasında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi, çeşitli ve zengin kültürlerin kesiştiği kaynaştığı bir coğrafi konuma sahiptir. Doğu Anadolu’yu çevresindeki diğer coğrafi bölgelerden ayıran en önemli özelliği, derin vadi, Irmak ve yüksek dağlar ile birbirinden ayrılan küçük yörelerin, binlerce yıllık geleneksel mutfak kültürünü günümüze değin sürdürmüş olmasıdır. Erzurum’dan doğudan Hazar Denizi kıyılarına kadar uzanan Aras Havzası, 5000 yıllık önemli bir kültürü de topraklarında yaşatmaktadır. Bu köklü kültürün en önemli özelliği, Eskiçağ’dan günümüze kadar herhangi bir kesintiye uğramadan devam etmesidir. Aras Havzası aynı zamanda binlerce yıllık geleneksel mutfak kültürü ve yemeklerini de, canlı bir şekilde korumaktadır. Aras Havzası’nın farklı coğrafi yörelere ayrılması, geleneksel mutfak kültürü ve yemeklerinin de oldukça zengin ve çeşitli olmasını gerektirmiştir. Aras Havzası’nın sahip olduğu binlerce yıllık geleneksel mutfak kültürünü sağlıklı bir şekilde saptamak ve gelecek kuşaklara emin bir şekilde bırakmak amacıyla, “IV. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Tuzluca-Iğdır Yemekleri Sempozyumunu düzenledik.” dedi.
ÇOMAKLI; KAYIP KÜLTÜRÜMÜZ ”TEL HELVASI”NI ANLATTI
Sempozyuma Erzurum’dan katılan Araştırmacı-yazar Zekiye Çomaklı ise Erzurum da kaybolan bir eğlence kültürü “Tel Helvası” konulu tebliği sundu. Konukların oldukça dikkatini çeken tebliğin yanı sıra, akşam düzenlenen şiir dinletisine konuk olarak davet edilen Çomaklı ”Dadaş Kızıyım” şiirinin ardından MHP Iğdır Milletvekili Sinan Okan’a bayrak hediye etmesi alkışlar ile karşılandı.
Aslen Tuzlucalı olan CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgünüdüz’ün de katıldığı sempozyumda; Prof. Dr. Oktay Belli: “Kaynak ve Seyahatnamelere Göre Aras Havzası Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri”, Namiq Musalı: “Ecdadın Mutfak Kültürünü Zamanımıza Taşıyan Eser Hacı Muhammed Ali Baverçi Bağdadî’nin “Kâr-nâme” Adlı Risalesi”. Güzin Sühran Belli-Prof. Dr. Oktay Belli: “Aras Havzası Geleneksel Mutfak Kültürünün En Zengin Yemek Çeşidi: Pilavlar” konularında bildiriler sunuldu.

 
Gör, Türkiye’yi temsil edecek
 
Gripin’le stres attılar
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
DATUR 8 Mayıs 2012 Salı 13:40

Bu konudaki açığı görerek geçen yıl Uzundere'de bir gastronomi festsivali düzenleyen ve konuyu gündeme taşıyan UNDP ve DATUR yöneticilerini tebrik etmek gerekir.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tuzcu Atölyesinden ebru sergisi
Ebru sanatçısı Kadir Tuzcu ve atölye öğrencileri Erzurum Resim Heykel ...
A.Ü Bahar Şenlikleri başladı
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ...
Müftülükten örnek yaklaşım
Pasinler Müftülüğü baharın gelmesiyle ilçede kahvehaneleri dolaşarak, ...
 
Tarihi gürültüye kurban ediyoruz..!
Erzurum’da tarihi eserler civarında verilen konser, yapılan şenlik ve ...
Toplu Taşıma’ya ‘Az Acele’ yaklaşımı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü ...
Gruda, hayranlarıyla buluştu
Usta tiyatro ve sinema oyuncusu Ayşen Gruda, ‘Bavul’ adlı iki perdelik ...
 
‘Bavul’ Erzurum’da sahnelenecek
Sam Bobrick'in yazdığı ve Bora Severcan'ın yönettiği 'Bavul' adlı tiyatro ...
Dadaş Film Festivali 14 Mayıs’ta
Erzurum’da her yıl Ekim ayında yapılan ve bu yıl bahara taşınan 7. Uluslar ...
A.Ü tarihe mercek tuttu
Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürlüğü ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri