Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>BÖLGEDEN
16 Kasım 2011 Çarşamba - 07:59

Doğu'da beyaz buluşma

Doğu Anadolu Bölgesinin tüm illerinde beyaz görüntü hakim durumda.

Doğu da beyaz buluşma

DERLEYEN:DİLEK BAYRAK/ERZURUM GAZETESİ/KAYNAK:İHA
Doğu Anadolu Bölgesinin tüm illerinde beyaz görüntü hakim durumda.
Bitlis'te son birkaç gündür aralıklarla devam eden kar yağışı akşam saatlerinde etkisi artırdı.
Kar kalınlığı il merkezinde 20 santimetreye, yüksek kesimlerde ise 30 santimetreye ulaşırken, olumsuz hava koşullarına hazırlıksız yakalanan ve zincir takmayan birçok sürücü yollarda kaldı.
Kar ve yollardaki buzlanma sebebiyle ufak çapta birçok kaza meydana gelirken, yolların kapanmaması için Karayolları ekipleri harekete geçti.
Öte yandan Tatvan'ı da etkisi altına kar yağışı nedeniyle ilçedeki araçların üzerleri karla kaplandı.
AHLAT İLÇESİNDE 23 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI
Bitlis'in Ahlat ilçesinde etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle ilçeye bağlı 23 köy yolu ulaşıma kapandı. İlçe merkezinde oluşan kartpostallık görüntüler ise görenleri adeta büyüledi.
Dün geceden itibaren etkili olan kar yağışı ilçeye bağlı 26 köy yolundan 23'ünü ulaşıma kapattı. İlçe Özel İdare Müdürlüğüne bağlı ekipler ve belediye görevlileri, şehir içi ulaşımın aksamaması için karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Öte yandan meyve ve bitkilerin karla bütünleşmesi fotoğrafçıların ilgi odağı olurken, ağaçlara tüneyen serçeler ise görülmeye değer manzaralar oluşturdu.
TAŞLIÇAY'DA YOĞUN KAR YAĞIŞI
Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle bazı köylerle ulaşım sağlanamıyor.
Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Aras, Karagöz, Gözucu, Alakoç ve Kağnılı köylerinin yolları kar yağışı nedeniyle, Tanyolu köyü yolu ise çığ sebebiyle ulaşıma kapandı.
Kapanan köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için Özel İdare Genel Sekreterliği'ne bağlı ekiplerin çalışma başlattığı öğrenilirken, Tanyolu köyü yolunda yoğun tipi ve fırtına nedeniyle çalışma yapılamadığı, söz konusu köy yolunda da kar yağışının dinmesinin ardından çalışmalara başlanacağı öğrenildi.
ARDAHAN EKSİ 16'YI GÖRDÜ, CAMLAR BUZ TUTTU
Ardahan'da etkisini gösteren soğuklar hayatı olumsuz etkiliyor. Soğuk nedeniyle işyerlerinin camları buz tutarken, güvercinler de aç kaldı. Soğuklardan yük taşımacılığı yapan atlar da nasibini alıyor. Atların üzeri battaniyelerle kaplanarak soğuktan korunmaya çalışılıyor. Meteoroloji Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; Ardahan'da yarın da dondurucu soğukların etkisini sürdüreceği belirtildi.
SOĞUK HAVA SALI PAZARINI VURDU
Ardahan Çıldır ilçesinde soğuk hava ve kar her hafta kurulan Salı pazarında durgunluğa neden oldu.
Yağan karla birlikte havaların soğuması her hafta Salı günü ilçede kurulan pazarı olumsuz yönde etkiledi. Havanın soğuk ve ayaz olması pazara gelen satıcıları azaltırken, pazardaki tezgahlarında müşterisiz kalmasına sebep oldu.
Her hafta mutfak ihtiyaçlarının önemli bir kısmını pazardan karşılayan Çıldır halkı, hem soğuk hava hem de pazarın yetersiz olmasından dolayı bu hafta kurulan pazara pek ilgi göstermedi. Hal böyle olunca soğuk havaya rağmen tezgah açan ve yeterli satış yapamayan Pazar esnafı da İlçeden mutsuz ayrıldı.
POSOF’TAYOLLAR BUZ TUTTU
Ardahan'ın Posof ilçesinde kar yağışı ulaşımı aksattı. Ilgar Dağı geçidinde kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda çok sayıda kamyon ve TIR kayarak devrildi.
Ardahan ile Posof İlçesi arasında bulunan 2 bin 550 rakımlı Ilgar Dağında etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar meydana geldi. Türkgözü Sınır Kapısından Gürcistan'a gitmek isteyen ağır yük taşıyan kamyon ve TIR'lar, yollardaki kar nedeniyle zor anlar yaşadı. İran plakalı bir TIR ise Ilgar Dağı Geçidi Asmakonak Yaylası mevkiinde kayarak devrildi. Kayan TIR ve kamyonlarda eski lastiklerin olduğu dikkat çekti.
8 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI
Bingöl'de dün gece başlayan ve sabaha kadar devam eden kar yağışı nedeniyle 8 köy yolu ulaşıma kapandı.
Bingöl Valiliği İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, kar yağışı ve tipi nedeniyle Genç ilçesinde 3, Solhan ilçesinde 4 ve Yayladere ilçesinde de 1 olmak üzere toplam 8 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi.
Kapanan yolların ulaşıma açılması için karla mücadele çalışmalarının sürdürüldüğü belirtildi
YAĞAN KARLA BİRLİKTE KAZALAR ARTTI
Sivas'ın Suşehri ilçesinde kar yağışının etkisini artırması ile birlikte meydana gelen 2 ayrı trafik kazasında maddi hasar oluştu.
Sabah saatlerinde ilçede başlayan kar yağışı nedeniyle, H. B. yönetimindeki 56 SG 368 plakalı kamyonet, Kemalpaşa mahallesi Erzincan caddesinde, ön tekerleğinin patlaması sonucu direksiyon hakimiyetini kaybederek, kaldırımda bulunan elektrik trafosuna çarptı. Kazada Elektrik trafosu ile araçta hasar oluştu. Meydana gelen ikinci trafik kazası ise, Kemalpaşa mahallesi Erzincan caddesi Hayribey Virajı'nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, İ. K. yönetimindeki 58 M 9393 plakalı şehir içi minibüsü ile, M. A. yönetimindeki karayolları Şefliği'ne ait resmi plakalı 58 FL 868 plakalı kamyon çarpıştı. Kaza sonrasında minibüste hasar meydana gelirken, kazalar ile ilgili soruşturmanın başlatıldığı öğrenildi.
Öte yandan, ilçede halen devam eden kar yağışı nedeniyle buzlanma olan yollarda, Suşehri Belediyesi'ne bağlı ekipler tuzlama çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
HAKKARİ KARA TESLİM
Hakkari ve ilçelerinde kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkilerken il genelinde 14 köy ve 30 mezra yolu ulaşıma kapandı.
 Kar kalınlığı Hakkari'nin Yüksekova ilçe merkezinde 30 santimetre, yüksek kesimlerde ise, yer yer 1 metreye ulaştı. İl genelinde kapanan14 köy ve 30 mezra yolunun ulaşıma açılması için Özel İdare Müdürlüğü karla mücadele ekipleri çalışma başlattı. Kent merkezinde belediye ekipleri iş makineleriyle karla mücadele çalışması başlattı. -
YÜKSEKOVA'DA KAR YAĞIŞI
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dün akşamdan itibaren aralıksız devam eden kar yağışı etkisini sürdürüyor.
Yüksekova'da akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Vatandaşlar iş yerlerinin ve evlerinin önünde biriken karları temizlemeye çalışırken, aralıksız devam eden yağış nedeniyle ulaşımda aksaklıkların yaşandığı öğrenildi.
SOĞUKTAN HAREKET HALİNDEKİ ARAÇ DONDU
Kars'ta soğuklar etkili olurken, aşırı soğuk nedeniyle hareket halindeki bir araç dondu.
Merkez Faikbey Caddesi üzerinde sabah erken saatlerde seyir halinde bulunan bir otomobil birdenbire durdu. Sürücüsünün uzun uğraşlarına rağmen tekrar çalışmayan araç için başka bir araçtan takviye yapıldı. Caddeden geçen başka bir araçtan yardım isteyen donan aracın sürücüsü, durdurduğu araçtan takviye istedi. Diğer araçtan şarj alan otomobil iki üç kez marşa basmasına rağmen otomobil çalışmadı. Çareyi çekmekte bulunan otomobil sürücüsü son olarak yaptığı denemede araç şarj alarak çalıştı. Etraftan geçenlerin şaşkın bakışları altında çalıştırılan otomobil daha sonra yoluna devam etti.
Kars'ta etkili olan soğuk havalar vatandaşlara da zor anlar yaşatıyor. Sabah erken saatlerde işlerine gitmek üzere yolan çıkan vatandaşlar soğuk havadan nasibini alıyor. Kars'ta gece hava sıcaklığı eksi 18 derece ölçülürken sabah erken saatlerde hava sıcaklığı eksi 11 dereceye kadar düştü.
Havanın çok soğuk olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, hava sıcaklığının eksi 18 değil, gece 23 olduğunu iddia ettiler. Havanın ne kadar soğuk olduğunu anlamak için beş dakika dışarıda durmanın yeterli olduğunu belirten vatandaşlar, soğuktan korunmak için sıkı sıkı giyinmek zorunda olduklarını ifade ettiler.
MALATYA'YA MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI
Malatya kent merkezine mevsimin ilk karı yağdı.
Geçen hafta yüksek kesimlerde yağmurla birlikte etkili olan kar yağışı, bugün kent merkezinde de kendini gösterdi. Yaklaşık yarım saat süren kar yağışının önümüzdeki günlerde zaman zaman yağmurla birlikte etkili olacağı bildirildi. Meteoroloji yetkilileri, karla birlikte hava sıcaklığının da düştüğünü belirterek, gece en düşük sıcaklığın eksi 1 derece, yarın en yüksek sıcaklığın ise 8-9 derece civarında olmasının beklendiğini kaydettiler.
ERCİŞ'TE KAR YAĞIŞI YENİDEN BAŞLADI
 Van'ın Erciş ilçesinde akşam saatlerinde kar yağışı tekrar başladı.
Erciş'te kar yağışı yeniden başladı. Yenişehir çadırkentte yaşayan depremzedeler, Kızılay tarafından verilen katalitik sobaların önünde ısınmaya çalışıyorlar. Aynı çadırda 3 aile kaldıklarını belirten Cinayder Dinçer, "Devlet görevlileri geldi isimlerimizi aldı, bize batıya gitmek isteyen var mı diye sordu. Biz de evet dedik. Gerçekten bu soğukta karda burada kalamıyoruz. Allah razı olsun devletimizden, Kızılay'dan. Bize bakıyorlar, ilgileniyorlar, biz hizmetlerden memnunuz ama buranın kışı çok keskin geçiyor. Kış ayı olmasaydı çok memnunduk. Çadırdayız ama evimizdeyiz gibi bize bakıyorlar. Suyumuz geliyor, yemeğimiz 3 öğün, sobe veriliyor. Tüp bedava dağıtılıyor. Başbakan ve Cumhurbaşkanından Allah razı olsun. Bizim ziyaretimize geldiler. Bize geçmiş olsun dediler, ellerinden geleni yaptılar. Kış şartları olduğu için zor oluyor ama şuan da hasar tespit çalışmaları devam ediyor. İsteyeni de batıya gönderiyorlar. Depremde evimiz hasar gördü. Yakınlarımı kaybettim" dedi.
Soğuk havanın ardından kar yağışı başladığını belirten Selçuk Uzun, "Soğuk havanın adından kar yağışı tekrardan başladı. Hayat şartları çok zor, işimizi kaybettik, yakınlarımızı kaybettik. Büyük depremden sonra artçı depremlere alıştık. Artık çok büyük bir deprem olmadıkça panik yaşamıyoruz" şeklinde konuştu.
BAYBURT'TA 500 TON PANCAR, KAR ALTINDA KALDI
Bayburt'ta erken Yağan kar nedeniyle 500 ton şekerpancarının kar altında kaldığı bildirildi. Ürecilere pancar sökümü için 10 gün süre verildi .
 Pancarlarını karın altından çıkarmaya çalışan çiftçiler, normalde 15 Kasım'da kapanacak olan pancar kantarlarının süresinin 10 gün daha uzatılmasına sevindi. Bayburt il genelinde 5 kişinin toplam mahsulün 500 ton şekerpancarı karın altında kalırken pancar üreticisi çiftçiler, ürünlerini toplamak için havaların düzelmesini ve karların erimesini beklemeden, ürünlerini kar altından çıkarmaya çalışıyor. Ümit Duman isimli çiftçi, bu yıl karın erken yağması nedeniyle ürünlerinin tarlada kaldığını belirterek, sadece kendisinin takriben 5 dönüm civarında pancarının kar altında kaldığını söyledi.
 Duman, Konursu beldesinde başka pancar üreticilerinin de pancarlarının kar altında kaldığını bundan dolayı da pancar kantarlarının kapanması durumunda nakliye konusunda büyük sıkıntı yaşayacaklarını ifade etti. Duman, "Kış memleketi olan ilimizde karın bu sene erken bastırması ile soğuklar sökümü zorlaştırdı. Dolayısıyla fazla şekerpancarı üretimi yapan çiftçiler mağdur oldu. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz. Biz kar yağmasına karşın yerde kalan şekerpancarımızı büyük bir gayret ve fedakârlıkla soğuğa aldırmadan çıkarıyoruz. Tekerlerde kayma olduğundan ve yer yer don olduğundan traktör de kullanamıyoruz." dedi.
 Türkiye Şeker Fabrikaları Bayburt Ziraat Bölge Şefi Murat Toktan ise Bayburtlu üreticiler için müjeyi vererek, sünenin 10 gün uzatıldığını söyledi. Bayburt'ta 644 üreticiden 27 bin 500 ton mahsul alındığını, 500 ton mahsulün kalan 5 üreticiden geleceği kaydeden Toktan, 25 Kasım'a kadar işlerin hızlandırılmasını, bunun için de işçi çalıştırmalarını tavsiye etti.
19 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI
Muş'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle 19 köy yolu ulaşıma kapandı.
Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Şehmus Yentür, gece geç saatlerde tekrar başlayan kar yağışı sebebiyle Muş merkez ve ilçelerine bağlı toplam 19 köy yolunun ulaşıma kapandığını belirterek, kar yağışının devam ettiğini, yol açma çalışmalarına kar yağışının durmasıyla birlikte başlayacağını söyledi.
VARTO-ERZURUM YOLU
 Karayollarında buzlanmanın etkili olduğunu bildiren Muş Karayolları 113. Şube Şefi Sülhattın Ömeroğlu ise özellikle Muş-Kulp Kozma Dağı, Muş-Bingöl Boğulan Geçidi, Muş Varto-Erzurum Seferek Geçidi ve Muş Bulanık Kazana Dağındaki buzlanma nedeniyle zaman zaman araçların zorluk yaşadığını kaydederek, ekiplerin geceden itibaren tuzlama çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.
ATLARI KIŞA HAZIRLADILAR
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kış hazırlıkları kapsamında atlara kışlık nal takılmaya başlandı.
İlçe merkezinde eskiye nazaran sayıları az olan atlı kızak ve at arabaları, Sarıkamış'ta kullanılan ulaşım araçları arasında yer alıyor.
 
İlçede yük taşımacılığında kullanılan atlı kızaklar, Bayraktepe Kayak Merkezi'ne gelen turistlerin ormanlık alan içerisinde belirlenen parkurlardaki turistik gezilerinde de kullanılıyor. Bu yıl karın erken yağmasıyla birlikte kızaklara koşulacak atlar için kış sezonu hazırlığı kapsamında kışlık kancalı nal takılıyor.
 Yeni mahalledeki evinin bahçesinde kurduğu tezgahla atlara nal çakan nalbant Çetin Aras, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, kış sezonunda işlerinin iyi olduğunu, at başına 20 lira ücret aldığını söyledi.
 Her yıl kar yağar yağmaz ilçede nal değişimi için yoğunluk yaşandığını anımsatan Aras, "Burası kış memleketi olduğu için yazlık nalları söküyoruz, yerine kışlık kancalı nalları takıyoruz. Yazlık nallar düz olduğundan karı ve buzu tutmaz. Bu yüzden kancalı nal takmak zorundayız" diye konuştu.
 Bu arada nalları değiştirilen "Bulut" isimli beyaz bir atın kar üzerinde şaha kalkması dikkat çekti.
MALATYA'DA KAR YAĞIŞI
Malatya'da, kar yağışı nedeniyle 1 köy yolu ulaşıma kapandı.
Alınan bilgiye göre, kentin yüksek kesimlerinde etkili olmaya başlayan kar yağışı zaman zaman ulaşımda aksamalara neden oldu.
Kar yağışı nedeniyle Doğanşehir'de 1 köy yolu ulaşıma kapanırken, köyün 17 kilometrelik yolunun ulaşıma açılması için 1 ekip, 1 greyder ve 1 servis aracıyla çalışmalar sürdürülüyor
MALATYA'YA KIŞ ÇİÇEKLERİ DİKİLİYOR
Malatya Belediyesi, kent estetiğinin geliştirilmesine yönelik yaptığı çalışmalar kapsamında toplam 110 bin menekşe, 20 bin süs lahanası dikecek.
Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, bu yıl 585 bin mevsimlik çiçek dikildiği belirtildi.
Kış şartlarına uygun olarak da 110 bin menekşe ile 20 bin süs lahanasının dikileceği ifade edilen açıklamada, şunalara yer verildi: "2011 yılı peyzaj çalışmaları kapsamında, çuha, hercai menekşe calendula türlerinden oluşan 145 bin adet kışlık çiçek şubat-mart aylarında; aslanağzı, ateş çiçeği, ipek, horozibiği, petunya, top kadife, verbana, vinka türlerindeki 440 bin adet yazlık çiçek ise haziran-temmuz aylarında dikildi. Böylece yıl içerisinde toplam 585 bin adet mevsimlik çiçek dikimi yapılmış oldu. Soğukların başladığı ekim ayında sonbahar ve kış şartlarına uygun olarak 50 bin menekşe kavşaklara ve parklara dikildi. Hava koşullarının elverdiği ölçüde bu yıl 60 bin menekşe daha dikilecek. Ayrıca 20 bin süs lahanası kent estetiğinde yerini alacak."
VAN'DA SOĞUK HAVA ETKİSİNİ SÜRDÜRECEK
Deprem bölgesi Van'da soğuk ve yağışlı hava etkisini sürdürecek.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, kent merkezi yarın parçalı ve çok bulutlu, çevreleri de hafif kar yağışlı geçecek.
Van'da hava, 17 Kasım Perşembe günü parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık Yağmurlu, yüksek kesimleri kar yağışlı olacak.
Havanın, 18 Kasım Cuma günü ise parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı olması bekleniyor.
Bölgede, 3 gün boyunca sabah ve gece saatlerinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayının görüleceği tahmin ediliyor
 
 
 

 
Erdoğan basının acısını paylaştı
 
Gadir-i Hum Bayramı coşkuyla kutlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BEÜ'de deprem paneli düzenlenecek
Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) Çarşamba günü, Deprem Tahmin Çalışmalarında ...
Akademisyenler depremi tartıştı
Bilgi Yolu Sosyal Araştırmalar Merkezi Derneği (BİLSAM) Akademik Düşünce ...
Zigana'da Kayak Sezonu Başladı
Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan Zigana Kayak Merkezinde ...
 
Doğu’da Türk Halk Müziği yaklaşımı
Malatya Valiliği tarafından organize edilen "Uluslararası Malatya Türk ...
PKK'ya ait 2 sığınak imha edildi
Güvenlik güçleri tarafından Bingöl'ün Karlıova ilçesi kırsalında düzenlenen ...
7 kişi öldü, 23 kişi kurtarıldı
Van'ın Edremit ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle ...
 
Bu da bayram yolculuğu
- Kars’ın Selim ilçesinde kurban bayramı öncesi ilçede görev yapan memurlar ...
KCK operasyonunda 4 tutuklama
Kars ve Kağızman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ayrı soruşturmalar ...
FKA, ‘ İl Yenilik Projesi’ni tanıttı
Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) koordinasyonunda hazırlanan 'İl yenilik platformu ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri