Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Büyükşehir dua aldı
Büyükşehir dua aldı
TÜBİTAK 62’inci yılında
TÜBİTAK 62’inci yılında
ASHB’den 81 ilde eş zamanlı Aile Yılı etkinliği
ASHB’den 81 ilde eş zamanlı Aile Yılı etkinliği
Nevzat Karabağ AL’den YKS başarısı
Nevzat Karabağ AL’den YKS başarısı
Ekici görevini Yiğit’e devretti
Ekici görevini Yiğit’e devretti
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
11 Eylül 2015 Cuma - 03:26

Doğulu kadınlar erişte mesaisinde

Kars'ta kışın sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte’ kesilerek iplerde yerini almaya başladı. Yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmesiyle birlikte Kars’ta kış hazırlıkları yavaş yavaş başladı.

Doğulu kadınlar erişte mesaisinde

Kars'ta kışın sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte’ kesilerek iplerde yerini almaya başladı.

Yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmesiyle birlikte Kars’ta kış hazırlıkları yavaş yavaş başladı. Kent merkezinde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor.

3-4 komşunun yardımlaşmasıyla kesilen erişteler, tellere asılarak kurutulmaya başladı. Kars’ın Cadde ve sokaklarında yıllardan beri gelenek haline gelen erişte kesimi, cadde ve sokakları kullanan vatandaşlarında dikkatini çekiyor. Bir taraftan kesilen erişteler, diğer taraftan tellere kurutulmak için asılan erişteler renkli görüntüler oluşturuyor.

Kış aylarının olmazsa olmazlarından olan erişteler, Kars’ta kış aylarında sofralarda yerini alıyor. Özellikle Kars’tan göç etmiş büyük şehirlerde yaşayan akrabalarına erişte gönderdiklerini belirten vatandaşlar, kestikleri eriştelerden İstanbul’daki akrabalarına göndereceklerini belirttiler.

Kışın çorba ve pilavı yapılan eriştenin Kars’ta yoğun olarak tüketildiğini belirten Ayten Korkmaz, “İmece usulü yapıldığı için pek yorucu olmuyor. Kış yemeklerimizden olan erişte özellikle çorba ve pilavda kullanılıyor. Biz mahalle sakinleri olarak komşularımız arasında dayanışma geleneği devam ediyor. Bizler tarif ederken genç kızlarımız ve gelinlerimizde işlerimizi yapıyoruz” dedi.

Kars’ta mahalleli kadınların ortaklaşa kestikleri erişteler, daha sonra tellere asılarak kurutuluyor. Kurutulan erişteler fırınlarda kavrulduktan sonra kışın sofralarda yerini alıyor.

“ERİŞTE PİLAVI”

Kars yöresinde genellikle beyaz pirinç kullanılmaz. Pilavlarda bulgur ya da erişte tercih edilir. Erişte pilavı da erişte ve mercimek katılarak yapılır. Önce mercimekler haşlanır, acı suyu dökülen mercimeklerin içine erişte katılır. Kaynatılarak süzülür tereyağında halka halka doğranan patatesler kızartılır ve erişte mercimek karışımının üzerine dökülür. Sonra bu karışım kısık ateşte bir kere daha pişirilir.

 
Erzurum eğitim vizyonuna ‘Özel’ destek
 
Organlarıyla 5 kişi hayata tutundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Üç Kümbetler Tarih Adası’ olacak
Erzurum'a yeni bir vizyon kazandıran Üç Kümbetler Projesi’nin birinci ...
Erzurum Kış Turizmine hazır
M.COŞKUN-İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hasan Mazlumoğlu, Erzurum’un ...
ERVAK proje üretimine odaklandı
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) yeni dönemde gerçekleştireceği projeler ...
 
Cirit kültürü yaygınlaşıyor
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen 2015 Atlı Cirit ...
TÜRSAB’dan Tabya desteği
Erzurum’da bulunan Osmanlı-Rus Savaşları dönemlerine ait bazı Tabyaların ...
ATAÜNİ’den tarihe tarihi hizmet
M.COŞKUN-Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Yurttaş, 5 yıldır ...
 
Üstad Çalmaşur gençlere sanat ufku çizecek
Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet ...
Erzurum Bakır İşlemeciliğine ERTANSA desteği
ERTANSA ile İŞ-KUR işbirliğinde eğitim vermek üzere açılacak olan Erzurum ...
Altıparmak’tan sanat ve kültüre destek
Vali Altıparmak, Sivil Toplum Kuruluşlarının Erzurum için yapmaya çalıştıkları ...
 
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Tost Adaleti ve Diğer Küçük Hesaplar
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Teşekkür Vefadır: Büyükşehir ve Palandöken Belediyesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri