Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Muş’ta evlat nöbeti 216'ncı haftasında
Muş’ta evlat nöbeti 216'ncı haftasında
Tezek yığınının altından silah ve mühimmat çıktı
Tezek yığınının altından silah ve mühimmat çıktı
Sarıkamış'ta orman yangını
Sarıkamış'ta orman yangını
Ünü Türkiye sınırlarını aştı
Ünü Türkiye sınırlarını aştı
Gülbahar Barajı kuruma noktasına geldi
Gülbahar Barajı kuruma noktasına geldi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Ekim 2025 Perşembe - 05:34

Duran'dan ortak Türk Alfabesi açıklaması

Duran, "Cumhurbaşkanımızın, 'Ortak Türk Alfabesi'yle ilk eserleri Türkiye olarak basacağımızı duyurması, bu anlamda kıymetli bir başlangıç olmuştur. Ortak Türk Alfabesi, iletişim ve medya alanındaki çalışmalarımıza da yeni yollar açacaktır" dedi.

Duran dan ortak Türk Alfabesi açıklaması

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, "Cumhurbaşkanımızın, 'Ortak Türk Alfabesi'yle ilk eserleri Türkiye olarak basacağımızı duyurması, bu anlamda kıymetli bir başlangıç olmuştur. Ortak Türk Alfabesi, iletişim ve medya alanındaki çalışmalarımıza da yeni yollar açacaktır" dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, TRT Avaz'ın Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Itri Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen yeni yayın dönemi tanıtım programına katıldı. Programa ayrıca, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, siyasi partilerin temsilcileri, üniversite rektörleri ve milletvekilleri katıldı.
Programda bir konuşma gerçekleştiren İletişim Başkanı Burhanettin Duran, TRT Avaz'ın 4,5 milyon kilometrekareyi aşan geniş bir coğrafyada Türk dünyasını oluşturan 300 milyondan fazla insana hitap ettiğine değindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı, Azerbaycan'ın Gebele şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı’nın 12. Zirvesi'nden bahseden Duran, zirvede Türk Devletleri Teşkilatı Üye ve Gözlemci Devletleri'nin tamamının yer aldığını aktardı. Zirvenin aile meclisinin tüm üyelerinin katılımıyla gerçekleşmesinin, Türk Dünyası'nın birlik ve beraberliği açısından dışarıdaki tüm taraflara yönelik önemli bir mesaj olduğunu vurgulayan Duran, "Teması, 'Bölgesel Barış ve Güvenlik' olan zirve, teşkilatın hızla genişleyen ve çeşitlenen faaliyet alanları, görünürlüğü ve itibarı açısından yeni bir aşamayı kaydettik. Bu çerçevede Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurumsal yapısı daha da tahkim oldu ve üye ülkeler arasındaki iş birliklerini daha fazla güçlendirme yönünde görüşmeler yapıldı" diye konuştu.

"Ortak Türk Alfabesi, iletişim ve medya çalışmalarımıza yeni yollar açacaktır"
Türk Devletleri Teşkilatı’nın 12. Zirvesi'nde alınan kararların Türk halkları, gönül coğrafyası ve insanlık için hayır getirmesini dileyen Duran, şöyle konuştu:
"Bildiğiniz üzere temeli 1992'de atılan ve 2021 yılında İstanbul Zirvesi ile nihai yapısına kavuşan Türk Devletleri Teşkilatı, kısa sürede Avrasya kıtasında yükselen stratejik bir güç odağı haline geldi. Bu birlikteliğin amacı Türk Devletleri arasında kapsamlı iş birliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmaktır. Türk Devletleri Teşkilatı, işte bu amaçlar yolunda çok önemli adımlar atmaktadır. Malum olduğu üzere küresel sistem her geçen gün yeni sınamalar ve tehditlerle bizim önümüzde. Böyle bir dönemde ortak dil, tarih ve kültürün taşıyıcısı olduğumuz Türk halklarıyla dayanışmaya daha fazla önem veriyoruz. Dayanışmanın temeli ortak dildir ve elbette ortak dilin inşa ettiği özgün düşünce mimarisidir. Dün Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, 'Ortak Türk Alfabesi ile ilk eserleri Türkiye olarak basacağımızı duyurması, bu anlamda kıymetli bir başlangıç olmuştur. Ortak Türk Alfabesi, iletişim ve medya alanındaki çalışmalarımıza da yeni yollar açacaktır."

"TRT Avaz, ortak bir hafızayı kardeşlik ve birlik çağrısı haline getirmiştir"
Duran, İletişim Başkanlığı’nın Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri ve gözlemci üye ülkelerle medya, iletişim ve enformasyon alanlarında 6 anlaşmaya imza attıklarını söyledi. Duran, "İşbirliklerimizi çok daha ileriye taşımak ve derinleştirmek için de kararlılıkla devam ediyoruz. Bu kararlılığın arkasında ne yatıyor? Türk dünyası sadece bir haritadan ibaret değildir. Türk dünyası, derin ve ulvi bir ideali temsil eden ortak dil, tarih, kültür ve gönül bağıyla birleşmiş bir medeniyet tasavvurudur. Bu ideal, geçmişin mirasını geleceğe taşıyarak Türk halklarının birlik, kardeşlik ve dayanışma içinde yükselmesini hedeflemektedir. Bu Türk dünyasının ortak hedefidir. Hepimizin geleceği için vardır. TRT Avaz, bu yüce idealin sesi, kültürel köprüsü ve ortak bir hafızayı Türk dünyasının kalbinden yükselen bir kardeşlik ve birlik çağrısı haline getirmiştir" ifadelerini kullandı.
TRT Genel Müdürü Sobacı ise konuşmasında, Türk devletleri arasındaki ilişkilerin bölgesel barış, ekonomik kalkınma ve kültürel iş birliği anlamında giderek daha da hayati bir önem kazandığını belirterek, "İşte bu bağlamda, 2009 yılında TRT Avaz kanalımızın kurulmasıyla TRT, çok büyük bir boşluğu doldurdu. Büyük mütefekkir İsmail Gaspıralı'nın 'dilde, fikirde, işte birlik' ilkesini düstur edinen kanalımız, Türk soylu halkların yaşadığı bu geniş coğrafyanın ortak sesi olma misyonunu üstlendi. TRT ailesi olarak o günden bugüne, Türkiye ile Türk dünyası arasında 'gönül köprüleri' kurmayı, ortak değerlerimizi, tarihi mirasımızı ve kültürel zenginliklerimizi ekranlara taşımayı sürdürüyoruz" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından tanıtım videoları, konser ve stand-up gösterisi yapıldı.

 
Erdoğan TDT gündemini değerlendirdi
 
Tekin yeni eğitim modelini paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kürkçüoğlu’ndan Erzurum Öğretmenevi’ne kütüphane desteği
Erzurum Öğretmenevi bünyesindeki lokal bölümünde, Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu’nun ...
TDT Zirvesinde Aytmatov ve Oğuzname gündemi
Türkiye, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 12. ...
Müzehhip Er'in kişisel sergisi ilgi odağı oldu
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ...
 
İsmail Gaspıralı Dış Politika Enstitüsü kuruldu
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Merkezi bünyesinde ‘İsmail Gaspıralı ...
GSF buz müzesi ilgi odağı
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki Türkiye'nin ...
Gencevi'nin 'Hamse'si Türkçeye çevrildi
Büyük bilge, sufi şair, düşünür Nizami Gencevi'nin "Hamse"sinin "Sırlar ...
 
Konya'da 'Erzurum Günleri'
Konya'da üçüncüsü düzenlenen ‘Erzurum Günleri'nde yöresel lezzetler vatandaşlara ...
Sultangazi’de Erzurum rüzgarı esti
Sultangazi’de düzenlenen Anadolu Kültür Festivali, Erzurum şehrinin programıyla ...
Türkiye turu Erzurum'dan başladı
Belçikalı 28 klasik araç tutkununun Türkiye gezisinin ilk durağı Erzurum oldu. ...
 
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Üç aşamalı yeni Ortadoğu… Biz hâlâ anlamadık mı?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Filistin’in tapusu, Nâsıra’da bozuldu…
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir zamanlar “Ağabey” bile diyemiyorduk… Şimdi ortak tatbikat konuşuyoruz.
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Bölücübaşı çağrı yaptı… Ama Suriye kolu duymadı.
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Huylunun Huysuzu
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri