Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji
Altınını bozduracaklar dikkat
Altınını bozduracaklar dikkat
Erzincan OSB 86 fabrikasıyla 12 sektörde üretiyor
Erzincan OSB 86 fabrikasıyla 12 sektörde üretiyor
Özbay TMOK Komisyonunda
Özbay TMOK Komisyonunda
'Bin yıldır bu topraklarda başımız dik bir şekilde yaşıyoruz'
'Bin yıldır bu topraklarda başımız dik bir şekilde yaşıyoruz'
Seba, vefatının 12. yıl dönümünde kabri başında anıldı
Seba, vefatının 12. yıl dönümünde kabri başında anıldı
HABERLER>BÖLGEDEN
14 Ağustos 2026 Cuma - 01:57

Erzincan için dikkat çeken araştırma

Erzincan'ın doğusu ile Bingöl'ün Yedisu ve Tunceli'nin Ovacık ilçeleri arasındaki bölgede, Kuzey Anadolu Fayı'nın doğu kesimleri boyunca iki ayrı sığ magma rezervuarı bulunduğu belirlendi.

Erzincan için dikkat çeken araştırma

Prof. Dr. Özgür Karaoğlu liderliğinde Türkiye, İngiltere, İsviçre, İsveç, İtalya ve Rusya'dan bilim insanlarının katkısıyla gerçekleştirilen araştırmada, aktif fay sistemi ile yer altındaki magma yapıları arasındaki ilişki incelendi.
Communications Earth & Environment dergisinde yayımlanan çalışmada, yüksek çözünürlüklü sismik tomografi ve üç boyutlu sayısal modelleme yöntemleri kullanıldı. Araştırmada, Erzincan Havzası ve Karlıova Üçlü Eklem bölgesi altında iki sığ magma rezervuarı tespit edildi.
Prof. Dr. Karaoğlu, deprem verileri üzerinden yapılan sismik tomografi çalışmalarının Erzincan-Yedisu hattı ve Tunceli'ye uzanan bölgede iki farklı sığ magma haznesine işaret ettiğini belirtti.
Çalışmaya göre batıdaki rezervuar Erzincan Havzası altında bulunurken, doğudaki rezervuar Karlıova Üçlü Eklem bölgesinde yer alıyor. Batıdaki rezervuarın büyük ölçüde sismik açıdan sessiz olduğu, doğudaki rezervuar çevresinde ise daha belirgin ve sürekli sismisite bulunduğu tespit edildi.
Araştırmacılar, rezervuarların farklı sıcaklık ve eriyik oranlarına sahip olabileceğini değerlendirirken, fay hareketlerinin bu magma sistemleri çevresinde gerilme birikimini artırabileceğine dikkat çekti.
Fay hareketleri magma hareketlerini etkileyebilir
Üç boyutlu modellemeler, Kuzey Anadolu Fayı boyunca meydana gelen sağ yönlü hareketin magma rezervuarlarının çevresinde çekme gerilmeleri oluşturabildiğini ve bu gerilmelerin rezervuarların kırılması ile magma damarlarının yukarı doğru ilerlemesini kolaylaştırabileceğini ortaya koydu.
Çalışmada, söz konusu gerilme aktarımının başlangıçta magma kaynaklı aşırı basınç bulunmasa dahi gerçekleşebileceği ve fay zonundaki kırıklı yapının yüzeye doğru gerilme aktarımını kolaylaştırabileceği belirtildi.
Araştırmanın belirli bir tarihte deprem veya volkanik patlama yaşanacağı yönünde bir öngörü ortaya koymadığı vurgulandı.
Çalışmanın sonuçları, Doğu Anadolu'daki aktif faylar ile magma sistemlerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederken, bölgedeki sismisite ve olası magmatik hareketlerin bütüncül şekilde izlenmesinin önemini ortaya koyuyor. Araştırmacılar, özellikle Erzincan Havzası çevresindeki magma-fay etkileşiminin bölgenin sismik ve volkanik tehlikelerinin değerlendirilmesinde dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.
Araştırma, 12 Şubat 2026'da Nature Portfolio bünyesindeki Communications Earth & Environment dergisinde yayımlandı.

 
Özbay TMOK Komisyonunda
 
Erzincan OSB 86 fabrikasıyla 12 sektörde üretiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzundere'de Perseid meteor yağmuru görüntülendi
Yılın en dikkat çekici gökyüzü olaylarından biri olan Perseid meteor yağmuru, ...
Pasinler içme Suyu Hattı güncelleştiriliyor
Erzurum Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü, Pasinler'de 30 kilometrelik ...
Aziziye Kahramanlar'da gizemli su
Erzurum'un Aziziye ilçesine bağlı Kahramanlar Mahallesi'nde yaklaşık 3 ...
 
İlmek ilmek yaşatılan bir miras: Karnavas Bezi
Olur ilçesiyle özdeşleşen Karnavas Bezi, Anadolu geleneksel dokuma kültürünün ...
Bakü - Kars uçuşu 100 yıllık hasreti bitirdi
Sovyetler Birliği döneminde 1924 yılında birbirinden kopan iki kardeşin ...
Elazığ'da 3.6 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Elazığ olan 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Erzincan - Erzurum yolunda 'Ekolojik Üst Geçit'
Erzincan’da şehirlerarası ve uluslararası araç trafiğinin yoğun olduğu ...
'Eren'siz geçen 9 yıl
Trabzon'un Maçka ilçesinde terör örgütü saldırısında 15 yaşında şehit ...
Eren Bülbül için yazılan şiirler kitaplaştırıldı
Şehadetinin 9. yıl dönümünde Eren Bülbül’ün hatırası 37 farklı şehirden ...
 
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
4 Şahit mi Yapay Zeka mı?
Talat Paşa Aydemir
Talat Paşa Aydemir
Sözün de bir ahlakı var
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Kararın Barışı
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor ve Bilgilendirme Yaklaşımı!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Vicdanın Sesi Kısılırsa
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Dede Korkut'u Anlamak, Ortak Geleceği İnşa Etmektir
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri