Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji
Dursun: İki şehre de hayırlı olsun
Dursun: İki şehre de hayırlı olsun
Erzurum OBM'den Millet Ormanı yatırımı
Erzurum OBM'den Millet Ormanı yatırımı
Aziziye'de Jeotermal enerji gündemi
Aziziye'de Jeotermal enerji gündemi
Oltu modern spor salonuna kavuşuyor
Oltu modern spor salonuna kavuşuyor
Masa Tenisinde İl Sağlık farkı
Masa Tenisinde İl Sağlık farkı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
8 Ekim 2026 Perşembe - 12:34

Erzurum'dan Van'a bağlama köprüsü

Van’da yarım asra yaklaşan bağlama ustalığıyla üretilen el emeği enstrümanlar, 30 yıl sonra dahi kullanılmaya devam ederken, yıllar önce yapılan bağlamalar bakım için yeniden ustasının atölyesine geliyor.

Erzurum dan Van a bağlama köprüsü

Van’da yarım asra yaklaşan bağlama ustalığıyla üretilen el emeği enstrümanlar, 30 yıl sonra dahi kullanılmaya devam ederken, yıllar önce yapılan bağlamalar bakım için yeniden ustasının atölyesine geliyor.
Bağlama yapımına 1979 yılında Erzurum’da babası, Aşık Dermani olarak bilinen İbrahim Topal’ın yanında başlayan Tevhid Topal, 1992 yılında mesleğini Van’a taşıdı. Babasından öğrendiği bağlama yapımını yıllardır sürdüren Topal, bir yandan enstrüman üretirken diğer yandan bağlama çalarak mesleğin farklı yönlerini gelecek nesillere aktarıyor.
Atölyesinde seri üretim yerine el işçiliğini ve kaliteyi ön planda tutan Topal, bugüne kadar çok sayıda öğrenci, usta ve çırak yetiştirdi. Çevre il ve ilçelerden yoğun sipariş alan Topal, zaman zaman Türkiye'nin farklı bölgelerinin yanı sıra yurt dışına da bağlama gönderiyor.

"Bizim yaptığımız bağlamalar 30 yıl dayanıyor"
İHA muhabirine konuşan bağlama ustası Tevhid Topal, seri üretimle hazırlanan bağlamaların kullanım ömrünün el işçiliğiyle yapılan enstrümanlara göre daha kısa olduğunu belirtti. Kendi yaptığı bağlamaların yaklaşık 30 yıl dayanabildiğini ifade eden Topal, "Bağlama yapıyorum ve aynı zamanda da çalıyorum. Bu meslekte çok sayıda öğrenci, usta ve çırak yetiştirdik. Çevremizdeki iller, ilçeler, buralardan siparişlerimiz daha yoğun ama il dışı ve ülke dışına da gönderdiğimiz oluyor. Seri üretim yapılan enstrümanlara ben genellikle 'kullan at' diyorum büyük oranda. Onların bir üst kalite olanları da oluyor tabii. Onların da taş çatlasın 2-3 yıl kullanılabilirlik zamanı var. Bizim yaptığımız bağlamalar ise yaklaşık 30 yıl dayanıyor. Bana dönem dönem geliyor; 30 yıl önce yaptığım bağlama bakıma geliyor, yani hâlâ çalınabiliyor. 20 yıl önce, 15 yıl önce yaptığım enstrümanlar, bağlamalar bakıma geliyor" dedi.

"İşimizi aşkla yaptık"
Bağlama yapımının yanı sıra gençlere meslek kazandırmaya da önem veren Topal, günümüzde gençlerin daha çok kazanç odaklı meslek tercihlerinde bulunduğunu dile getirerek, "Gençler daha çok kolaycılar. Yani daha çok parayı nereden kazanırım, ona göre yöneliyorlar haklı olarak. Ancak biz öyle değildik. Bizler bir meslek edindiğimizde başka bir şey aramadık. Yani ‘Daha başka kârlı iş var’ falan olur ona bakmazdık. İşimizi aşkla yaptık çünkü, başka bir şey düşünmedik" diye konuştu.

 
Aziziye'de Jeotermal enerji gündemi
 
Erzurum OBM'den Millet Ormanı yatırımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum kültürü ve lezzetleri İzmir'e taşındı
İzmir'de düzenlenen ‘Erzurum Tanıtım Günleri', Erzurum'un kültürünü ve ...
Müftülük Ortaokul öğrencilerini ağırladı
Faik Güngör Ortaokulu idareci, öğretmen ve öğrencileri, Camiler ve Din ...
İzmir'de 'Erzurum Tanıtım Günleri' başladı
İzmir'de Ege Bölgesi Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu tarafından ...
 
TÜRKSOY Öğrenci Tiyatroları Festivalinde Karagöz sahnelendi
Kazakistan'ın Türkistan kentinde devam eden IV. Uluslararası TÜRKSOY Öğrenci ...
TÜRKSOY Öğrenci Tiyatroları Festivali başladı
Türk Dünyası’nın genç tiyatrocularını Kazakistan’ın Türkistan şehrinde ...
Büyükkılıç'tan, bir, beraber ve dayanışan Türk Dünyası vurgusu
Büyükkılıç, Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışmasının büyük ...
 
TDK Türk Dili Dergisinin Eylül sayısı yayınlandı
TDK Türk Dili Dergisinin Eylül sayısı yayınlandı
Erzurum 8 Ayda 428 bin turist ağırladı
Erzurum turizminde 2026 yılının ilk 8 ayında büyük bir ivme yakalanarak, ...
Yöresel Yemek Yarışmasında Erzurum ketesi lezzeti
Ankara'da düzenlenen ‘3. Geleneksel Serhat İlleri Yöresel Yemek Yarışması'na' ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunlu Ayaklar
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Doğu Türkistan, Pamir Türkleri, Gönül Coğrafyamız ve Aydın’ın Tespitleri
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Huzurun Kapısındaki Nöbetçi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
4 Şahit mi Yapay Zeka mı?
Talat Paşa Aydemir
Talat Paşa Aydemir
Sözün de bir ahlakı var
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Vicdanın Sesi Kısılırsa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Önceliği:

Yüksek Hızlı Tren
Doğalgaz ve Enerjide indirim
İstihdam oluşturacak yatırımlar
Göçü durduracak acil eylem planı
DAP’ın Erzurum’a yoğunlaşması
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri