Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Kasım 2011 Cuma - 04:36

‘Hac Milli Kültürümüzün odağı’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kültürümüzde önemli bir yer edinen hac yolculuğunun Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şemsiyesi altında 1979’dan beri aksamadan devam ettiğini söyledi.

‘Hac Milli Kültürümüzün odağı’

ERZURUM
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kültürümüzde önemli bir yer edinen hac yolculuğunun Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şemsiyesi altında 1979’dan beri aksamadan devam ettiğini söyledi.
Mekke’de bulunan Ataşelik binasının Toplantı Salonu’nda bir basın toplantısı düzenleyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, haccın; insanın iç dünyasına, kendisini yaratan Rabb’ine, İslam tarihine, tüm dünyadaki müslüman kardeşlerinin kalplerine ve temsilen ahirete yapılan bir yolculuk olduğunu söyledi.
Hz. İbrahim ile başlayan hac yolculuğunun zaman zaman gayesinden sapsa da Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den itibaren mana ve muhtevasının asıl hüviyetini kazanarak günümüze kadar süregeldiğini belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, hac yolculuğunun kültürümüzde önemli bir yer edindiğini kaydetti.
HAC ORGANİZASYONU
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun etkileri ile hac organizasyonunun planlı ve profesyonel anlamda gerçekleştirilemediğini hatırlatan Başkan Görmez, ancak 1979’dan itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şemsiyesi altında bu yolculuğun aksamadan devam ettiğini söyledi.
100 BİN TÜRK HACI ADAYI KUTSAL TOPRAKLARDA
Bugün itibari ile Türkiye’den 100 bin hacı adayının hac görevini yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunduğunu bildiren Başkan Görmez, bu hizmetin gerçekleşmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonu kapsamında 30 ekipten oluşan 5 bin kişilik dev bir kadronun görev yaptığını dile getirdi.
HACCA SOSYOLOJİK YAKLAŞIM
Haccı sosyolojik açıdan da ele aldıklarını ifade eden Başkan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Necdet Subaşı’nın ekibi ile birlikte çalışmalar yaptığını, bunun yanı sıra anketörlerin de organizasyonda eksiklerin giderilmesi ve mükemmelliğe ulaşma adına geri dönüşümlerin değerlendirilmesi için çalışmalar yaptığını söyledi.
Yaklaşık 4 milyona ulaşan hacı adayının içinde 100 bin hacı adayını haccın en önemli rüknü olan Arafat’a çıkarmak oradan dar bir geçit olan Müzdelife’den geçirerek Mina’ya ulaşmalarını sağlamanın çok büyük bir hadise olduğunu kaydeden Başkan Görmez, bu büyük organizasyonun aksamaması için her hizmet biriminin üstün bir performansla çalıştığını belirterek, Arafat’ta sadece otobüslerin yanlış yola girmemesi için yol gösterecek olan 162 kişilik bir ekibin görev yapacağını bildirdi.
30 kişilik bir ekibin çadırlara numara vermek için görev yapacağını, 20 kişilik bir ekibin servislerin koordinasyonu için çalışacağını ifade eden Başkan Görmez, “Hatta Arafat’a çıkarken yolda hastalanan veya yürüyemeyecek hale gelen hacı adaylarımızı doktorlara teslim edene kadar yanında refakat edecek, gerekirse sırtında taşıyacak bir ekibimiz bile var.” dedi.
DİYANET FAKTÖRÜ
Hac ibadetinin yerine getirilmesinde hiçbir aksaklık olmaması için tüm hizmet birimlerinin çalışmalarını son hacı yurduna dönene kadar devam ettireceğini dile getiren Başkan Görmez, daha iyiyi yakalamak için her yıl kendilerini yenilediklerini söyledi.
Basın mensupları ile 2007 yılından bu yana hac organizasyonu ile ilgili rakamları da paylaşan Başkan Görmez, “Bugün geldiğimiz nokta, dünya ülkeleri tarafından kabul görmüş ve örnek alınmış bir haldedir. Başkanlığımıza gelerek hac konusundaki çalışmalarımızı takip eden ülke temsilcileri var” diye konuştu.
Başkan Görmez’in verdiği rakamlara göre, 2007 yılında hacca gitmek için müracaat eden kişi sayısı 671.788 olurken 2011 yılı itibarı ile bu rakam 963.868’i buldu. Hacca başvuran kadın sayısında da artışların gözlendiği rakamlara göre bu yıl 48.254 kadın hacı adayı kutsal topraklarda bulunurken erkeklerde bu rakamın 41.733 olduğu görülüyor.
 

 
Öztürk istedi, ZB şube açtı
 
TÜFE’miz yükseldi..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şükrü Paşa’ya vefa
Torun Özyapar, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan semt garajına ...
Dadaşlar Herefenede buluştu
Maltepe Erzurumlular Vakfı, geçtiğimiz hafta sonu Erzurum Büyükşehir Belediyesporun ...
Öğretmenlerden ‘veda dayanışması’
Erzurum’un Oltu İlçesi’nde tayini çıkan Okul Müdürü için veda yemeği düzenlendi. ...
 
Horasan HEM’den kurs atılımı
Erzurum'un Horasan ilçesinde Halk Eğitim Merkezi bünyesinde verilen kurs ...
EDT’ten Malatya çıkarması
Erzurum Devlet Tiyatrosu, Kuvay-i Milliye isimli oyununu Malatya'da 3 kez sahneye koyacak.
Erzurum Gürpınar’a minnettar
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Karcıoğlu, sinemanın, ...
 
Kaymakam eşinden örnek etkinlik
Van’da meydana gelen deprem sonrası Erzurum’un Tekman ilçesinde protokol ...
Büyükşehir’den Halk Oyunları başarısı
Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Armutalan Beldesi’nde düzenlenen Halk ...
"Kuvay-i Milliye" Elazığ’da
EDT tarafından hazırlanan "Kuvay-i Milliye" adlı oyun Elazığ'da sahnelenecek.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri