Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Koçak atlayışıyla Tortum Gölüne dikkatleri çekti
Koçak atlayışıyla Tortum Gölüne dikkatleri çekti
Erzurum’da Gazze için sessiz yürüyüş
Erzurum’da Gazze için sessiz yürüyüş
Vali Çiftçi’den göçerlere ziyaret
Vali Çiftçi’den göçerlere ziyaret
ETSO Meclisi toplandı
ETSO Meclisi toplandı
Şehit öğretmenlere vefa etkinliği
Şehit öğretmenlere vefa etkinliği
HABERLER>EKONOMİ
28 Haziran 2024 Cuma - 07:18

TCMB faizi değiştirmedi

Karar metninde sıkı para politikası duruşunun enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar devam edeceği, bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacağı ifade edildi.

TCMB faizi değiştirmedi

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde sıkı para politikası duruşunun enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar devam edeceği, bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacağı ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar verdi.

Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın mayıs ayında geçici bir kesintiye uğradığı, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiğinin belirtildiği karar metninde “Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir” denildi.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceğinin söylendiği metinde, likidite gelişmelerinin yakından izlendiği belirtildi. Sterilizasyon araçlarının, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağı ifade edildi.

Metne göre, Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecek. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacak. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacak.

PPK toplantı tarihleri değiştirildi

Öte yandan 25 Temmuz 2024 ve 22 Ağustos 2024 olarak ilan edilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarının tarihleri, TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın ilgili tarihlerde G20 Maliye Bakanları-Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ve Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’na katılacak olması nedeniyle, sırasıyla 23 Temmuz 2024 ve 20 Ağustos 2024 olarak değiştirildi.

 
‘Milli iradenin yanında duran yargı sistemimiz var’
 
Ekonomi güven endeksi 95,8 oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETSO’dan Tek Pazar talebi
ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın, ...
Erzurum’da her bin kişiye 182 araç düşüyor
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Mayıs ayı kaydında Erzurum’da her ...
Aşkale Çimento ilk 500’de
İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenli şekilde açıklanan Türkiye’nin ...
 
Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Asgari ücrette artış olmayacak" dedi.
ETSO’dan 6. Bölge Teşvik girişimi
Erzurum'un 6. Bölge Teşviklerinden faydalanmasının önemine dikkati çeken ...
Erzurum İş Dünyası 13.5 milyarlık çek ödedi
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da Mayıs ayında 2,4 milyar TL ...
 
EKK kararları açıklandı
Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan (EKK) yapılan açıklamada, “Uygulamaya ...
Konut fiyat endeksi açıklandı
Konut Fiyat Endeksi (KFE), bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak ...
Erzurum ilk 10’da
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum vergi tahsilat oranı yüksekliği ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri