Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Ekim 2011 Pazartesi - 02:43

Tarihçi Yurtsever’den şok iddia..

Osmanlı'nın son dönemlerinde kurulan Ermeni Hınçak Komitası'nın eylem biçimi ve propagandasının PKK'nın eylemleri ile birebir örtüştüğü bildirildi.

Tarihçi Yurtsever’den şok iddia..

ADANA (İHA) - Osmanlı'nın son dönemlerinde kurulan Ermeni Hınçak Komitası'nın eylem biçimi ve propagandasının PKK'nın eylemleri ile birebir örtüştüğü bildirildi.
Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, yaptığı açıklamada, Osmanlı ülkesinde öncelikle ekonomik imtiyazlar peşinde koşan ve Musul petrollerinde tek yanlı tekel kurma peşinde koşan İngiltere'nin isteklerine Osmanlı Padişahı Abdülhamit'in onay vermediğini hatırlattı. İngiliz İstihbarat Servisi'nin 1894 yılında Diyarbakır yöresinde Kürt, Ermeni ve Türklerin Osmanlı yönetimine birlikte isyan etmesi için Adana kökenli Ermeni asıllı Hamparsum Boyacıyan adlı tıp eğitimi almış "Doktor Murat" veya "Şeyh Murat" kod isimli Hınçak Komitası'nın eylem başkanına destek verdiğini belirten Yurtsever, "Marksist ideolojiyi benimseyen Şeyh Murat,1894 yılında Atina-Kıbrıs-İskenderun hattını izleyerek İslam din adamı kıyafetinde Diyarbakır vilayetinin Siirt Sancağı Sason dağlarına geldi. Ağalık düzenine karşı bölgedeki Kürt, Türk, Ermeni köylülerini birlikte isyana teşvik etti. Bekiran aşiretine karşı saldırılar düzenlendi. Osmanlı düzenli askerlerine savaş ilan edildi. İlginçtir isyan ederken İngiltere'nin Halep ve Diyarbakır konsoloslarından destek alıyordu. İngiliz gizli arşiv belgelerinde Doktor Murat için karışıklık çıkarıcı anlamına gelen 'Agitatör' tanımlaması yapılıyor. Doktor Murat kod isimli Ermeni eylem başkanının Osmanlı askerleri ile Sason dağlarında savaşını gösteren resimler bile çizilerek propaganda amacıyla köylere dağıtıldı" dedi.
Yurtsever, Osmanlı arşivinde bulduğu 1894 yılına ait Doktor Murat'ın "Sason Dağları" savaş dosyasında Kürtler adına Osmanlı yönetimine karşı isyan veya iç savaş çıkarılarak "Kurtarılmış Bölge" ve arkasından "Büyük Ermenistan" kurulmak istendiği bilgilerine ulaştığını kaydetti.
İDAM EDİLMESİ BATILI ÜLKELERİN BASKISI İLE ÖNLENDİ
Doktor Murat'ın Sason isyanlarını bastırmak üzere Bitlis'ten Zeki Paşa kumandasındaki Osmanlı askerlerinin görevlendirildiğini ve 1894 yılı Ağustos ayında gerçekleşen askeri harekat sonrası bir mağarada yakalanıp yargılandığını anlatan Yurtsever, hakkında idam cezası verilecekken İngiltere'nin yönlendirdiği Batılı ülke diplomatlarının yoğun baskıları sonucu Libya çöllerinde ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. Doktor Murat'ın, 1906 yılında cezaevinden kaçırıldığını vurgulayan Yurtsever, "Abdülhamit'e karşı düzenlenen II. Meşrutiyet eyleminden sonra affedildi, Adana'ya geldi. Barış ve demokrasiyi savundu. Hınçak Partisi temsilcisi olarak Adana milletvekili seçildi. Doktor Murat'ın siyasi temsilci olarak İstanbul'da yaptığı çalışmalar ile ilgili Osmanlı Arşivinde çok sayıda belge bulunuyor. 1915 yılında sayıları 30 bini bulan Anadolu Ermeni'sinin Rusya yanında savaşa katılma çalışmalarını organize etmekten suçlu
bulundu. Kayseri'de idam edildi" dedi. Osmanlı'nın son zamanlarında kurulan Ermeni Hınçak Komitası'nın eylem biçimi ve propagandasının PKK'nın eylemleri ile birebir örtüştüğüne dikkat çeken Yurtsever, "Osmanlı'nın PKK'sı sayılan Ermeni Hınçak Komitası İngiltere'nin desteği ile Osmanlı'nın parçalanması için Adanalı 'Doktor Murat' kod isimli Adanalı Hamparsum Boyacıyan'ın eylem başkanlığında çalışmalarını sürdürmüştü. Günümüzde de Türkiye'nin parçalanması için Diyarbakır'ı kurtarılmış bölge yapmak isteyenlerin tarihi amaçları benzerlik
gösteriyor" şeklinde konuştu.

 
Karabulut ekonomik süreci değerlendirdi
 
BÜ Erzurumlu öğrencileri ağırladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dadaş Film Festivalinde iptal
Erzurum’da bugün başlayacak olan 6’ncı Uluslararası Dadaş Film Festivali ...
Kongre fotoğraflarında yeni tartışma
Amasya'da yaşayan Araştırmacı-Yazar Hüseyin Menç, birçok yayında yer alan ...
On binler bölücüleri lanetledi
Hakkari'de şehit düşen er Eyüp Çolakoğlu'nun cenazesi, helallik için Avcılar'daki ...
 
Şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı
Hakkari'de şehit edilen Mehmetçikler için Malatya'da gıyabi cenaze namazı kılındı.
Şehit Elmas ağıtlarla uğurlandı
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde hain saldırı sonucu şehit Piyade Çavuş Birol ...
Teröre basın tepkisi
Erzurum'da yayınlanan Kurtuluş Gazetesi, Hakkari Çukurca'da 24 askerin ...
 
Diva- Sen terörü kınadı
Diva- Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Şube Başkanı Osman Temel, ...
Tortum’da milli tepki
Tortum Meslek Yüksek okulu öğrencileri dün gece Hakkari’de PKK saldırısında ...
Ungan, Taşhan restorasyonunu denetledi
Bayburt'un önemli tarihi bir dokusu olan Evliya Çelebi’nin gayet süslü ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri