Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Haziran 2011 Cumartesi - 09:30

Tarihi Kümbet’e özgün vizyon

Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Cimcime Hatun Türbesi’nin restorasyon çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak. Basit onarım usulüyle yapılacak olan restorasyon çalışmasının Temmuz ayı içerisinde tamamlanacağı öğrenilirken, kümbetin iç kısmındaki mihrabın da tamamlanacağı bildirildi.

Tarihi Kümbet’e özgün vizyon

ERZURUM(GHA) - Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Cimcime Hatun Türbesi’nin restorasyon çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak. Basit onarım usulüyle yapılacak olan restorasyon çalışmasının Temmuz ayı içerisinde tamamlanacağı öğrenilirken, kümbetin iç kısmındaki mihrabın da tamamlanacağı bildirildi.
Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Cimcime Hatun Türbesi’nin restorasyon projesine onay verdiğini hatırlatarak, hazırlanan alt projelerle restorasyona önümüzdeki günlerde başlanacağını bildirdi. Cimcime Hatun Türbesi’nin hem iç, hem de dışında yapılacak olan bakım çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, “Türbenin içerisinde derz ve temizlik işlemleri yapılacak. Dış duvarlardaki sıvalar ve yapıya daha sonradan eklenmiş olan kalıntılar ortadan kaldırılacak. Yerinden düşmüş ve oynamış bulunan taşlar yenilenecek. Kümbet içerisindeki yarım mihrap tamamlanacak. Kapı değiştirilecek ve pencere doğraması yapılacak.” diye konuştu.
Cimcime Hatun Türbesi’nin, kubbe kısmında da bir takım çalışmalar yapacaklarını kaydeden Suat Bakır, “Şu anda türbenin kubbesinde çeşitli bitkiler bulunuyor. Bu bitkiler rüzgarın sürüklediği toprak kalıntılarının kubbeyi oluşturan taşlarının arasına doluşması nedeniyle oluşmuş. Bu bitkiler temizlenecek, taşlar da gözden geçirilecek.” dedi.
Restorasyon çalışmasının normal şartlarda geçtiğimiz yıl için planlandığını, ancak ödenekle ilgili bazı durumlar nedeniyle ertelendiğini anlatan Bakır, kaynak sorununun aşıldığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, restorasyon için gerekli ödeneği tahsis ettiğini açıkladı.
Cimcime Hatun Türbesi’nin, Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi ve Ulu Camii gibi görkemli eserlerin bulunduğu bir güzergahta yer aldığına işaret eden Bakır, “Eski görkemine kavuşturulduktan sonra Cimcime Hatun Türbesi de, diğer eserlerimiz gibi göz alacak.” ifadesini kullandı.
CİMCİME HATUN TÜRBESİNİN BİLİNEN TARİHÇESİ
Erzurum, Cumhuriyet Caddesi’nde, Ulu Cami’nin kuzeyinde bulunan Cimcime Sultan Kümbeti’nin XIV.yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Türbenin büyük bir kısmı yol seviyesinin yükselmesinden ötürü toprak altında kalmıştır. Kümbet Erzurum’un yöresel Sivişli (Keverk) taşından yapılmış olup silindirik gövdeli taş konik külahlıdır. Kümbetin gövdesi birbirine bağlanmış yuvarlak kemerli sütunlarla bir revak konumuna getirilmiştir. Konik külahın altında dışa taşkın bir silmesi bulunmaktadır. Türbenin su basmanının yukarısındaki gövde, birbirine paralel, kalın çift kabartma çubuklarla daire şeklinde kemerler oluşturmuştur. Böylece dıştan 12 köşeli olmamasına rağmen böyle bir gövde görünümü vermektedir.
 

 
Dilovası’nda Erzurum rüzgarı
 
Kadastro’da yeni yapılanma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşık geleneği Milli kültürümüz
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı ...
Sanat eğitimine ilgi arttı
Erzurum’da üniversitelerin güzel sanatlar alanında öğretim veren bölümleriyle ...
'Rakım avantajı katma değere dönüşmeli'
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma ...
 
Erzurum, Anadolu Günleri'nde
Erzurum, Etimesgut Anadolu Günleri’nde tanıtılacak. Erzurum etkinliği ...
Memur Kaya’dan anlamlı kampanya
Ağrı’nın Hamur ilçesinde ilköğretim okulu müdürü olan lise arkadaşı için ...
Şerh yarışması sonuçlandı
Malatya'nın Darende ilçesinde düzenlenen şerh yarışması sonuçlandı. Bu ...
 
EDT’de yönetim değişikliği
Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında atandığı Erzurum Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü ...
Turizmde yeni ufuk..
Sağlık, eğitim,enerji, ulaştırma, kış sporları ve turizminde Doğu Anadolu’da ...
Akdoğu'dan sünnet etkinliği
Merkezi İstanbul'da bulunan Aktif Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri