Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum'da 330 işyeri denetlendi
Erzurum'da 330 işyeri denetlendi
Meteorolojiden Erzurum için yağış uyarısı
Meteorolojiden Erzurum için yağış uyarısı
BİK Erzurum faaliyetini sürdürecek
BİK Erzurum faaliyetini sürdürecek
Erzurumspor ikinci etap kampını tamamladı
Erzurumspor ikinci etap kampını tamamladı
1’inci Lig'de yabancı kuralı açıklandı
1’inci Lig'de yabancı kuralı açıklandı
HABERLER>EĞİTİM
10 Temmuz 2024 Çarşamba - 08:20

Tekin: “Herkesin bir mesleği olsun istiyoruz”

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunlarına Sağlanan Teşvikler ve Öğrencilere Yönelik Devlet Katkıları temalı iş birliği protokolü imzalandı.

Tekin: “Herkesin bir mesleği olsun istiyoruz”

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunlarına Sağlanan Teşvikler ve Öğrencilere Yönelik Devlet Katkıları temalı iş birliği protokolü imzalandı.
Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde, Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Samet Güneş arasında imzalanan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunlarına Sağlanan Teşvikler ve Öğrencilere Yönelik Devlet Katkıları temalı iş birliği protokolüne Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan katıldı.
Türkiye’nin her bakımdan donanımlı ve eğitimli, çalışan ve üreten gençlere ihtiyacı olduğunu aktaran Bakan Işıkhan, “Özellikle mesleki ve teknik eğitimin, ülkemiz için sahip olduğu büyük önemi göz önünde bulundurduğumuzda, bu öğrenim sistemini, el birliğiyle çok daha yüksek standartlara taşımamız gerekiyor. Bu sebeple; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, Milli Eğitim Bakanlığımızın mesleki ve teknik eğitim alanındaki değerli çalışmalarına en iyi katkıyı sunmanın gayreti içerisindeyiz” ifadelerine yer verdi.
“İŞSİZLİK ORANINI SON 10 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE DÜŞÜRDÜK”
Mesleki ve teknik eğitim, sürdürülebilir kalkınma, rekabetçi işgücü piyasası oluşturma noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu aktaran Bakan Işıkhan,
“Bu alanda, Milli Eğitim Bakanlığı’mızla koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hepinizin bildiği üzere, Nisan 2024 dönemi itibarıyla istihdam sayımızı 32,6 Milyon kişi ile rekor seviyeye çıkardık. Yine aynı dönemde istihdam oranını yüzde 49,5’e, işgücüne katılım oranını ise yüzde 54,2’ye yükselttik. İşsizlik oranını ise son 10 yılın en düşük seviyesine; yüzde 8,5’e düşürdük. Son bir yıl içinde İŞKUR aracılığıyla 1,3 Milyon vatandaşımızın işe yerleşmesine aracılık ettik” diye konuştu.
Söz konusu iş birliği protokolü ile mesleki ve teknik eğitim alanında daha etkili ve sağlıklı uygulamalar geliştireceğini belirten Bakan Işıkhan, kurulan çalışma komisyonu ile eşleştirme yapmaya yönelik olarak, ilk etapta yedi meslek alanı belirlenmiş ve bu alanlarda eşleştirme çalışması tamamlandığını kaydetti.
“MESLEK LİSESİ MEZUNLARIMIZIN ALACAKLARI CEP HARÇLIĞININ GÜNLÜK TUTARI; 654 LİRADAN; 850 LİRAYA YÜKSELMEKTEDİR”
Komisyon tarafından hazırlanan eşleştirmeler esas alınarak meslek liselerini tamamladıktan sonra; mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programına katılan gençlere asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda cep harçlığı verileceğini aktaran Işıkhan, şu ifadeleri kullandı: “Meslek lisesi mezunlarımız, eğer mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programına katılım sağlarlarsa; alacakları cep harçlığının günlük tutarı; 654 liradan; 850 liraya yükselmektedir. Bu uygulama; mezunlarımızın kendi alanlarında iş hayatına katılmaları ve daha kolay iş bulabilmeleri noktasında önemli bir destektir. Önümüzdeki dönemde de; iş arayan ve işverenlerimizin yanlarında olacak, istihdamın korunması ve arttırılması noktasında Bakanlık olarak; üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.”
“HERKESİN BİR MESLEĞİ OLSUN İSTİYORUZ”
Bakan Tekin, hafta içerisinde bir meslek ve teknik eğitim politika belgesi hazırlandığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanacağını söyledi.
Söz konusu belgenin içerisinde çok fazla sahadan toplanan taleplere çok ciddi şekilde cevap verecek düzenlemelerin olduğunu aktaran Bakan Tekin, “Mottomuz herkesin bir mesleği olması. Herkesin bir mesleği olsun istiyoruz. Buradan hareketle de bütün ortaokullarımızda, zanaat atölyeleri kurulmasından başlayıp mesleki ve teknik eğitimde sektör içi, sektöre entegre, pansiyonlu çırakların kalabildiği, pansiyonlu okulların kadar bir dizi sahadan gelen talebi hayata geçirecek adım atmak istiyoruz” dedi.
Söz konusu iş birliği protokolü için atılan adımların mevzunun bütün taraflarından görüş alındığını dile getiren Tekin, şöyle devam etti:
“Bugün de burada bu anlamda atılması gereken adımlardan, beklediğimiz desteklerden bir tanesini bakanlığımız nezdinde almış oluyoruz. Bu da bizim için ayrıca çok önemli. Çünkü bizim ana sıkıntılarımızdan bir tanesi mesleki ve teknik eğitim, ortaöğretim kurumlarımızdan eğitim alan çocuklarımızın iş hayatına girmesiyle ilgili bir problemimiz var. Yani dört yıl boyunca eğittiğimiz gençlerimiz iş hayatında değişik sebeplerle, iş hayatına girmeyi çok tercih etmiyorlar. Biz bu süreci kolaylaştırmak adına çocuklarımızın bu anlamda mesleki eğitimini aldıkları alanda sektörde istihdam edilmeleri adına bir dizi adım atıyoruz.”

 
Memiş: ‘Vatandaşlarımız uyarılara dikkat etsin’
 
 Aziziye Belediyesi Vali Çiftçi’yi ağırladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özel vakıf okullarından önemli başarı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ...
Tekin Tarihî okullarda incelemelerde bulundu
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılı öncesinde ...
 ‘Milli Eğitim Akademisinin adresi Erzurum’dur’
Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, Milli Eğitim Akademisi’nin ...
 
Gençlere seyahatsever çağrısı
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, gençlere GSB Yurtlarında ücretsiz ...
Bilimin nabzı ATAUNİ’de atıyor
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in ...
Tekin eğitimcilerle istişare etti
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Öğretmenler Odası Buluşmaları" kapsamında, ...
 
Atatürk Üniversitesinden 10 anlaşma
Anbar, Al-Turath, Samarra, Tikrit, Al-Nahrain, Kuzey Teknik, Al-Hadba'a, ...
Öğretmenlik Meslek yasa teklifi Komisyonunda
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, Öğretmenlik Mesleği ...
Erzurum pilot iller arasında
İsteğe bağlı olarak ortaokul 7. sınıftan itibaren öğrencilerin meslek ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri