Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>SİYASET
31 Ekim 2011 Pazartesi - 05:44

Küçükler yapı denetimini değerlendirdi

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Van’da meydana gelen depremin, yapı denetimi konusunu yeniden gündeme getirdiğini söyledi. Depremde yıkılan binaların tamamına yakın bir bölümünde yapısal anlamda bir takım eksikliklerin göze çarptığına işaret eden Başkan Küçükler, “deprem değil, sağlıksız yapılaşma öldürür” sözünün, Van depremiyle bir kez daha gerçeğe dönüştüğünü ifade etti.

Küçükler yapı denetimini değerlendirdi

ERZURUM (İHA) - Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Van’da meydana gelen depremin, yapı denetimi konusunu yeniden gündeme getirdiğini söyledi. Depremde yıkılan binaların tamamına yakın bir bölümünde yapısal anlamda bir takım eksikliklerin göze çarptığına işaret eden Başkan Küçükler, “deprem değil, sağlıksız yapılaşma öldürür” sözünün, Van depremiyle bir kez daha gerçeğe dönüştüğünü ifade etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Türkiye’de binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremlerin, aslında sağlıksız yapılaşma yüzünden birer felakete dönüştüğünü söyledi. Van’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin, Türkiye’de daha önce yaşanan depremlerde olduğu gibi, ‘yapı denetimi’ konusunu yeniden gündeme getirdiğinin altını çizen Başkan Küçükler, “Ülkemizde yaşanan depremler, hatırlanacak olunursa hep yapısal açıdan bir takım eksiklikler yüzünden felakete dönüştü. Binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan aslında depremler değil, standart dışı ve sağlıksız yapılardı” diye konuştu.
YAPILARIN DENETİMİ, İHMALLERE VE SİYASİ ÇEKİŞMELERE KURBAN EDİLDİ…
Türkiye’de yapıların denetimi noktasında ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin geçmiş yıllarda ihmallere ve siyasi çekişmelere kurban edildiğini vurgulayan Başkan Küçükler, “1999 yılında meydana gelen Marmara depreminin hemen ardından yapıların denetimiyle ilgili yasal bir düzenleme yapılmış, 595 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu yönde ilk adım atılmıştı. Söz konusu düzenlemeyle aralarında Erzurum’un da bulunduğu 27 pilot ilde yapılar için ciddi bir denetim süreci başlatılacak ve bütün yapılar yapı denetim şirketleri tarafından mercek altına alınacaktı. Dönemin hükümeti daha sonra 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu için düğmeye bastı ve 595 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname iptal edildi. Yeni kanunda ise, 27 olan pilot il sayısı 19’a düşürüldü. Yani aralarında Erzurum’un da bulunduğu deprem kuşağındaki birçok şehir, bu kanunun dışında bırakıldı. Çelişkilerle dolu işte bu yaklaşım yüzünden Türkiye’de yapı denetimi uzun yıllar tartışma konusu oldu” şeklinde konuştu.
KÜÇÜKLER: BEKLENEN YASAL ADIM, AK PARTİ HÜKÜMETİ İLE ATILDI…
Türkiye’de yapı denetimi konusunda atılan eksik hukuki adımların AK Parti iktidarı tarafından bir kez daha gündeme alındığını ve en somut ilerlemenin de, yine bu dönemde kaydedildiğini anlatan Başkan Küçükler, “4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu üzerinde yapılan titiz çalışmalar sonucunda yıllarca beklenen ve arzu edilen o düzenleme gerçekleştirildi. Yapı Denetim Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, tüm Türkiye’de yapılarla ilgili olarak çok ciddi bir denetim sistemi devreye sokuldu.” dedi.
2011 yılı başında yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle Türkiye’nin hangi ilinde olursa olsun, tüm yapıların denetim kapsamına alındığını vurgulayan Başkan Küçükler, bundan sonraki süreçte ülke genelinde planlı, programlı, emniyetli, sağlıklı ve kaliteli yapılar inşa edileceğini dile getirdi. Kanun kapsamında oluşturulan yapı denetim şirketlerinin, yapıların inşası boyunca aktif bir rol üstleneceğini anlatan Başkan Küçükler, “Yapı denetim şirketleri, inşaatlarda kullanılan betonun kalitesinden, demirin esnemesine varıncaya kadar her türlü ayrıntıyı artık bilimsel standartlara uyduracak. Yani yapının temelinin atıldığı andan anahtarının teslim edileceği güne kadar geçen süre, yapı denetim şirketlerinin kontrolünde olacak. Bu yapıların muhtemel bir depremde zarar görmesi halinde ise, kanun karşısında tek sorumlu kuruluş yapı denetim şirketleri olacak. Kısa her türlü kayıp, hasar ve ziyanın hesabını yapı denetim şirketleri verecek” şeklinde konuştu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİ BU BAKIMDAN ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum’un da geçmiş yıllarda büyük deprem felaketleri yaşadığını hatırlatarak, il genelinde yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışmalarını işte bu yüzden önemsediklerini belirtti. Büyükşehir Belediyesi olarak, sağlıksız yapılaşmanın göze çarptığı ve gecekondulaşmanın yoğun olduğu bölgelerde hayata geçirdikleri kamulaştırma çalışmalarının, Erzurum’da emniyetli ve kaliteli yapılar inşa etme amacını taşıdığını vurgulayan Başkan Küçükler, “Kamulaştırarak yıktığımız yapılar, aslında olası bir depremde karşımıza can ve mal kaybı olarak çıkacak türden yapılardır. Bu bakımdan deprem felaketine maruz kalmadan bu yapıları ortadan kaldırmak ve yerlerinde güvenli binalar inşa etmeye çalışıyoruz. Belediyeler için mali külfeti çok büyük olan bu adımlarla, sadece gecekonduları ıslah etmekle kalmıyor, aynı zamanda deprem felaketine karşı tedbir de almış oluyoruz” dedi.

 
Yıkımı yarım kalan evler tehlike saçıyor
 
Erzurumlular Derneği’nden TBMM ziyareti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Herkesin lanetlemesi lazım’
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl'deki terörist saldırıyla ilgili, ...
Aziziye öğrencileri sandığa gitti
Özel Aziziye Anadolu ve Fen Lisesinde 'Okul Temsilcisi' seçimi demokratik ...
‘İyi ki varsınız’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez incelemelerde bulunmak ...
 
Pasinler Lisesinde demokrasi sınavı
Erzurum’un Pasinler Lisesi Okul Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı.
Güzelbey, başkanların gezisini değerlendirdi
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, büyükşehir belediye ...
Dadaşlar Vanlıların acısını paylaşıyor
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin Van’da meydana gelen depremin ardından ...
 
‘Depremden ders çıkarmalıyız’
Van'da yaşanan depremin ardından ortaya çıkan acının büyüklüğünü bütün ...
Başkanlar Resmen AK Parti'de
Erzurum’da AK partiye geçen Belediye Başkanlarına Başbakan Erdoğan tarafından ...
Aziziye’den Van’a su desteği
Aziziye Belediyesi Deprem Bölgesi Van’a 13 ton su gönderdi. Deprem sonrası ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri